2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi, sziklába vájt alagutat fedeztek fel Tapozirisz Magna városa alatt

2022. november 7. 17:05 Múlt-kor

Az alagútra a Santo Domingo-i Egyetem kutatói bukkantak az Egyiptom északi részén, Alexandria közelében elterülő ókori város alatt.

Tapozirisz
Tapozirisz Magna templomának belső udvara (Wikipedia / Roland Unger / CC BY-SA 3.0)

Tapozirisz Magnát II. Ptolemaiosz Philadelphosz, Egyiptom második Ptolemaida uralkodója alapította az i. e. 3. században, a Mareotis-tó egy akkor hajózható, mára azonban kiszáradt ágának partján.

A város nevét hatalmas templomáról, „Ozirisz nagy sírjáról” kapta, amely egyes történészek szerint Kleopátra végső nyughelyéül is szolgált.

A város virágzó kereskedelmi központként a tavon keresztül szállított termékek elosztásában, illetve a távoli tájakról érkező áruk Alexandriába juttatásában is fontos szerepet játszott.

Emellett helyet adott a Khoiak-havi Ozirisz-fesztiváloknak is, amelyek a termékenység, a mezőgazdaság, a túlvilág, a holtak és a feltámadás istene előtt tisztelegtek.

A nagytemplom körül zajló ásatások során a régészek egy sziklába vájt, 1300 méter hosszú alagutat találtak, amely 13 méterrel a felszín alatt húzódik.

Az első vizsgálatok szerint az Egyiptom görög-római korából származó alagút szerkezetileg hasonló a Szamosz szigetén találthoz, amely i. e. 525 körül készült.

Az alagút egy része víz alatt áll, de a régészek több kerámiaedényt, valamint egy négyszögletű mészkőtömböt is kiemeltek az üledékből.

Az alagút felfedezése alátámasztja az elméletet, miszerint Tapozirisz Magna nagytemplomának alapjai is víz alatt állnak.

Társasok

A korábbi kutatások során kétezer éves sírokat tártak fel görög és római kori temetkezések nyomaival, továbbá egy Kleopátrát ábrázoló kőfejet, huszonkét érmét a királynő képmásával, arany amuletteket, és egy Ptolemaida király fej nélküli, hatalmas gránitszobrát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár