2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori zsoldosvezér sírjára bukkantak Egyiptomban

2022. július 28. 19:04 Múlt-kor

A prágai Károly Egyetem égisze alatt működő Cseh Egyiptológiai Intézet régészei egy szokatlan sírt tártak fel a Kairóhoz közeli Abu-Szír-i nekropoliszban. A feliratok szerint az i. e. 5. században, a 25. vagy 26. dinasztia idejében élt Vahibre-meri-Neith nyughelye volt ez, akit „idegen zsoldosok parancsnokaként” írnak le.

Abu-Szír
Piramisok az Abu-Szír-i nekropolisznál (kép forrása: Chanel Wheeler / Flickr / Wikimedia Commons)

A szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy Vahibre-meri-Neith az Égei-tenger szigeteiről, illetve Kis-Ázsiából érkezett fegyvereseket irányíthatott.

A nekropolisz e szakaszának első feltárása 2021-ben történt, ekkor találták meg a régészek az eddigi legkiterjedtebb ókori egyiptomi balzsamozóműhelyt, benne mintegy 370 agyagedénnyel, amelyek a mumifikálási folyamathoz használt anyagokat tartalmaztak.

Az idei ásatási szezonban a csapat az aknasírra koncentrált, összesen 14 méternyi anyagot ástak ki a földfelszín alatti 6 méteres mélységig. Azt találták, hogy a 6,5 méter hosszú és 3,3 méter széles járat kelet-nyugati orientációjú.

Az akna alján a régészek egy dupla (azaz két egymásba helyezett) szarkofágot találtak, amely közvetlenül a töltésként használt homokon helyezkedett el. Sajnos a sír nem volt érintetlen: a jelek szerint már az i. u. 4-5. század tájékán kirabolták, erre a helyszínen talált korai kopt edényekből következtettek.

A külső szarkofág két masszív fehér márványtömbből készült, míg a belső bazaltból, amely fekete színével éles kontrasztot ad. A belső szarkofágon egy, a Halottak könyvének 72. fejezetéből származó felirat található, amely az elhunyt feltámadásáról és a túlvilágra való átlépéséről szól.

A belső, bazalt szarkofág szinte teljesen üres volt, eltekintve egy gondosan kifaragott, ám felirattal el nem látott ún. szívskarabeusztól, valamint egy hagyományos egyiptomi fejtámlát formázó amulettől.

Az akna keleti végében ellenben számos épségben és eredeti helyén maradt tárgyat találtak a régészek: két faládában összesen 402 fajansz usébtit, azaz az elhunytat a túlvilágon szolgálni hivatott szobrocskát.

Rajtuk kívül szintén épségben került elő két feliratozatlan alabástrom kanópuszedény, egy áldozati asztal fajansz makettje, tíz apró pohár, illetve egy mészkőből készült osztrakon (eredetileg cserépből készült, írás rögzítésére használt lap vagy töredék), amelyre fekete tintával és hieratikus betűkkel írott vallási szöveg került.

A szöveg feljegyzője a Halottak könyvéből vett rövid idézetekkel töltötte ki az osztrakont, ezek egyúttal a halál utáni átváltozás rítusának ráolvasásai is, amelyek biztosítják az elhunyt túlvilági létét

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egyiptomi szívskarabeusz feliratokkal a New York-i Metropolitan Museum of Art gyűjteményéből (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár