Hitler elfeledett szövetségesei

Ókori hangszereken zenélhetünk a Szlovén Nemzeti Múzeum vándorkiállításán

2017. június 14. 12:01 MTI

Európa legrégebbi hangszereiből rendez vándorkiállítást a Szlovén Nemzeti Múzeum, a tárlaton meg is szólaltatják a hangszereket, sőt a látogatók ki is próbálhatják azokat.

Divje Babe furulya
A Divje Babe furulya

Az Archaeomusica: Az ókori Európa hangjainak és zenéjének feltárása elnevezésű interaktív tárlaton a közönség megszólaltathat kiváló minőségű hangszermásolatokat és régi európai hangszer-rekonstrukciókat egy multimédiás berendezés segítségével, amely megmutatja, hogyan kell játszani a hangszeren, és azt is, hogyan készítették őket.

Peter Turk, a múzeum képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: a kiállítással az akarják bebizonyítani, hogy a zene mindig is része volt az ember életének. A vándorkiállításon bemutatják a világ legrégebbi hangszerét, egy nyugat-szlovéniai barlangban 1995-ben talált régészeti leletet, a 43 ezer éves Divje Babe furulyát is - tette hozzá.

A kiállításhárom részből áll majd. Az első bemutatja az emberiség ősi hangját, vagyis azt, hogy hogyan fejlődött a zene a kőkorszakban, időszámításunk előtt 60 000 és 2500 között. A második rész nyomon követi a bronz- és a vaskortól egészen az ókor végéig, hogy a különböző kultúrákban hogyan javultak a hangszerek és milyen zenei kapcsolatok alakultak ki a kultúrák között. Az utolsó részben pedig azt tudhatják meg az érdeklődők, hogy eredetileg hogyan szóltak ezek az ősi hangszerek és mit jelentett a zene az akkori társadalomnak.

Bemutatót is láthat a közönség a ókori Pompejiben felárt hangszerek zenéjéből - hangsúlyozta a múzeum képviselője. A Soundgate nevű multimédia segítségével elrepítik a közönséget a régmúltba, egy ősi színházba vagy akár a monumentális őskori építményhez, az angliai Stonehenge-be.

A kiállítás egy ötéves európai zenei régészeti projekt eredménye. Megalkotója, Arnd Adje Both, a Német Régészeti Intézet munkatársa elmondta, hogy három évre volt szükség ahhoz, hogy a kiállítás bemutatható legyen. A kiállítás szeptember 24-én indul el Ljubljanából, ahol augusztus végén nemzetközi akadémiai konferenciát is tartanak a Zene a kőkorszakban címmel. Ezt követőn a tervek szerint a kiállítás két év alatt körüljárja Európát.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!