2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori gyerekcipőre bukkantak egy németországi sóbányában

2023. szeptember 5. 13:21 MTI

Több mint kétezer éves, nagyon jó állapotban fennmaradt gyerekcipőt találtak az ausztriai Dürrnberg sóbányájában régészek – közölte hétfőn a németországi Bochum Bányászati Múzeuma honlapján.

gyerekcipő

A Hallein városa melletti Dürrnberg-sóbánya a világ egyik legrégebbi – már a vaskorban is használt – sólelőhelye. Az ősi vájatokban lévő só rendkívül jó állapotban tartósította a lábbelit, sőt még a cipőfűző maradványait is.

A múzeum 2001 óta folytat ásatásokat a Dürrnberg-sóbányában. Az idei ásatások a Georgenberg-vájatra összpontosítanak, ahonnan már korábban is előkerültek jó állapotban fennmaradt szövetdarabok, prémből készült ruhák és cipők is, ahogy a mostani gyermekcipő is.

Az előkerült lábbeli mai szabványok szerint 30-as méretnek felel meg, ami nagyjából egy ötéves gyerek lábára illene.

„Rendszerint a szerves anyagok idővel felbomlanak. Az olyan leletek, mint ez a gyermekcipő, vagy textildarabok és ürülék maradványok, amelyeket a Dürrnbergnél találtak, rendkívül ritka betekintést engednek a vaskori bányászok életébe. Értékes információkat nyújtanak tudományos munkánk számára” – mondta az ásatást vezető Thomas Stöllner.

Hozzátette, hogy a mostani lelet különlegességét az adja, hogy bizonyítja, hogy egykor gyerekek is jártak a bányában.

Szokatlannak számít, hogy a lenvászonból készült cipőfűző maradványai is fennmaradtak, így arra is lehet következtetni, hogy a lábbelit, miként fűzték.

A tudósok a cipőkészítés módja alapján arra következtetnek, hogy a lábbeli az időszámításunk előtti második századból származhat.

A közelben a régészek további szerves maradványokat is találtak, így például egy fából készült ásólapát töredékét, valamint fűzővel ellátott szőrmedarabkákat, amelyek egykor talán egy kapucni részei lehettek.

A múzeum tájékoztatása szerint az ásatásokat az elkövetkezendő években is folytatni fogják. Céljuk feltárni az ókori vájatrendszer teljes egészét, illetve fényt deríteni az akkori bányászok életére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár