2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Odin isten legrégebbi említésére bukkantak egy Dániában előkerült aranytárgyon

2023. március 10. 19:56 MTI, Múlt-kor

Dániai kutatók szerdán közölték, hogy azonosították a legrégebbi ismert feliratot, amely Odint, a skandináv és a germán mitológia egyik legfontosabb istenét említi.

A feliratra egy 2020-ban Nyugat-Dániában feltárt, vékony, díszes aranylemezen (brakteátán) bukkantak rá. Az egyoldalas aranyvereten az áll: „Ő Odin embere”.

Szakértők szerint a lemezpénz valószínűleg egy ismeretlen királyra vagy nagyúrra utal. A leletet bemutató koppenhágai Nemzeti Múzeum szerint Észak-Európában több mint ezer brakteátát találtak.

Lisbeth Imer, a múzeum rúnaszakértője elmondta: a felirat az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Odint már az i. sz. 5. században tisztelték, legalább 150 évvel korábban, mint ahogy azt eddig feltételezték.

Az eddigi legrégebbi utalás egy dél-németországi brosson található, amelynek keletkezését a hatodik század második felére teszik.

A Dániában felfedezett aranylemez egy körülbelül egy kilogrammos aranylelet része, amely csészealj nagyságú medálokat és ékszerré átalakított római pénzérméket is tartalmaz.

A kincsre a Jylland-félsziget középső részén fekvő Vindelev falujában találtak rá. Szakértők szerint a kincset 1500 évvel ezelőtt ásták el, vagy azért, hogy elrejtsék az ellenség elől, vagy pedig az istenek kiengesztelésére szolgáló adományként.

„Ez az egyik legmívesebb rúnafelirat, amelyet valaha láttam” – mondta Imer.

A rúnák a germán népek korai ábécéjének különféle változatait alkotó szimbólumok. A latin, illetve görög írásrendszerekkel való távoli kapcsolatuk a betűk alakjából nyilvánvaló, azonban az egyedi germán írásrendszer kialakulásának pontos menete tisztázatlan. A legígéretesebb nyomok jelenleg a latinoktól és az etruszkoktól északra élő alpesi népek által átvett, ugyancsak görög alapú ábécék felé mutatnak.

A lemezen látható feliratok az ábécé régebbi, az i. sz. 1.-től körülbelül a 8. századig használt változatával készültek, amely 24 betűből állt (ellentétben a későbbi, viking kori 16 betűs változattal).

Odin az északi mitológia egyik főistene volt, akit gyakran hoztak kapcsolatba a háborúval és a költészettel.

Az északi törzsek sok istent imádtak, és mindegyiknek különböző tulajdonságai, gyengeségei és erősségei voltak. A mondák és a rúnaleletek alapján egy olyan vallás körvonalazódott, amelynek istenei sok emberi tulajdonsággal rendelkeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár