2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyomozói hanyagság miatt úszhatta meg a híres fejszés gyilkosságot Lizzie Borden

2018. július 11. 12:39 Múlt-kor

Amikor 1892-ben otthonukban holtan találták a sikeres üzletember, Andrew Bordent és feleségét, Abby-t, azonnal mindenki lányukra, Lizzie Bordenre gyanakodott. Bár a körülmények egyértelműen arra utalnak, hogy tényleg a lány követte el a kegyetlen fejszésgyilkosságot, tárgyi bizonyítékok híján végül szabadon távozhatott a bíróságról.

„Maggie, gyere gyorsan! Apa meghalt. Valaki bejött és megölte őt.” – ezekkel a szavakkal vette kezdetét 1892-ben a sajtóban Borden-ügy néven elhíresült eset, amely megrázta az Egyesült Államokat. A földszinten tartózkodó Lizzie Borden hívására a család bejárónője, az egyik emeleti szobában pihenő Bridget „Maggie” Sullivan lesietett, ahol borzalmas látvány tárult a szeme elé.

A családfő, Andrew Borden teste mozdulatlanul feküdt a nappali kanapéján. A férfi brutálisan szétvert fejéből még folyt a vér, ami arra utalt, hogy a gyilkos támadás nem sokkal korábban történhetett. Azonban ekkor már nem az övé volt az egyetlen holttest a pokollá változó családi fészekben, az egyik emeleti szobában ugyanis Andrew felesége, Abby Borden feküdt hassal a földön. Az asszony halálát, a vizsgálatok alapján, több mint 20 fejszecsapás okozta, amelyeket a fejére mért a támadó.

A gyanú azonnal a család kisebbik lányára, a 32 éves Lizzie Bordenre terelődött, minthogy nővére a gyilkosság idején egy másik városban tartózkodott, míg a szobalány éppen egy betegségből lábadozott és a rendőrök fizikailag alkalmatlannak ítélték őt a kegyetlen támadás végrehajtására.

Az ügy mai szemmel nézve nem is tűnik bonyolultnak. Az augusztus 4-én délelőtt történt kettős gyilkosság idején – az áldozatok mellett – valóban csak ketten tartózkodtak a ház környékén. Lizzie emellett köztudottan rossz viszonyban volt mostohaanyjával (a két Borden-lány édesanyja még kisgyermekkorukban elhunyt), akiről úgy tartotta, hogy csak anyagi érdekből ment hozzá apjához, a sikeres üzletembernek számító Andrew Bordenhez. A Massachusetts állambeli Fall River városkában élő családban rendszeresek voltak a lányok és mostohaanyjuk közötti perpatvarok. 1892-ben különösen feszültté vált a viszonyuk, miután Andrew vagyonának egy részét átíratta felesége nevére.

Lizzie indítéka tehát – elviekben – adott volt. A nyomozás során történt események sem teszik személyét kevésbé gyanússá. Vallomásai során rendre önellentmondásokba keveredett, a pincében talált fejszék egyikén pedig friss használat nyomait fedezték fel a helyszínt először megvizsgáló rendőrök (a nyelén törések voltak, és a rajta lévő por olyan volt, mintha szándékosan került volna rá, hogy úgy nézzen ki, mintha már hosszú ideje a pincében lenne.)

A „helyszínelők” munkája ugyanakkor finoman szólva is kívánnivalót hagyott maga után. Ők maguk még nem vizsgálták meg Lizzie ruháit (a nőt csak órákkal később gyanúsították meg) és nem is kutatták át a szobáját. A pincében talált „gyanús” fejszét ekkor szintén ott hagyták a házban, épp úgy, ahogy a Borden házaspár ruháit is. A gyilkosság napjának estéjét Lizzie egyik barátja, Alice Russel a házban töltötte, aki később arról számolt be, hogy látta, amint Lizzie szétvagdossa az egyik ruháját. A nőt pedig végül csak napokkal később idézték be kihallgatásra.

Bár a korabeli közvélemény és a későbbi történészek jellemzően egyetértenek abban, hogy Lizzie volt a gyilkos (igaz felmerültek már különféle elméletek, amelyek a bejárónőt, a másik Borden-lányt vagy éppen apjuk törvénytelen fiát gyanúsítják), a rendőrök kezdeti hanyagsága miatt egész egyszerűen nem állt a bíróság és az esküdtszék rendelkezésére olyan tárgyi bizonyíték, ami alapján kétséget kizáróan rábizonyíthatték volna a bűntettet. 1893. június 20-án végül Lizzie Bordent így felmentették a vádak alól, ugyanakkor 1927-es haláláig együtt kellett élnie a vádló pillantásokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lizzie BordenAbby Borden holttesteAndrew Borden holttesteAndrew és Abby Borden
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár