2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyár nélküli évben született Shelley őrült tudósa

2024. április 1. 18:05 Múlt-kor

Változások

Frankenstein, avagy a modern Prométheusz 1818. január elsején jelent meg először, ötszáz példányban, névtelenül. Az előszót Percy Shelley írta meg, az ajánlás pedig a filozófus William Godwinnak szólt, aki Mary apja volt.

1823. augusztus 11-én következett a második kiadás, két kötetben, nagyrészt a Richard Brinsley Peake által bemutatott három felvonásos darab sikerét meglovagolva. Mary Shelley neve ezen az újabb kiadáson már szerzőként tűnt fel.

Shelley egyébként megnézte az ominózus darabot, és bár a történet adaptációja nem nyerte el a maradéktalan tetszését, a lényt játszó színész, Thomas Cooke alakítása lenyűgözte.

Wikipédia / Wellcome Collection gallery / CC BY 4.0

Az 1831. október 31-én megjelent változatot a szerző módosította az első változathoz képest. Manapság elsősorban ezt a szöveget olvashatja mindenki. A strukturális különbségek mellett a korábbi változatban például Elizabeth Lavenza Victor Frankenstein unokatestvére.

A tudós alakja is átformálódott, 1818-ban még a szabad akarat gyakorlója, 1831-ben azonban már a sors könyörületére bízza magát.

Mindezek a változtatások magyarázhatóak Mary Shelley életkörülményeinek a megváltozásával is. 1822. július 8-án ugyanis Percy Shelley két társával együtt egy vitorlás fedélzetén viharba került, és elsüllyedtek.

Két gyermeke, Clara és William korábban meghalt, ezért Mary az egyetlen túlélőnek, Percy Florence-nek szentelhette a figyelmét. Mindez értelemszerűen megváltoztatta Mary Shelley hozzáállását a világhoz, ezért a szövegben található forradalmibb hangulatú elemeket kihúzta. Másrészt ezalatt a 13 év alatt ő maga is tapasztaltabb íróvá és szerkesztővé vált.

Mary Shelley számos művet írt még, például történelmi regényeket, a Valpergát és a Perkin Walbecket, vagy egy posztapokaliptikus science fictiont, Az utolsó embert, amelyben a pestis kipusztítja a világot. Leghíresebb alkotása alighanem mégis az a Frankenstein marad, amelyet fiatalon, egy társasági szórakozás keretében alkotott meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
George Gordon Byron, azaz Lord Byron a 19. század elején <br /><i>Wikipédia / Közkincs</i>Mary Shelley 1840-ben Richard Rothwell (1800–1868) festményén <br /><i>Wikipédia / Közkincs</i>Giovanni Aldini <br /><i>Wikipédia / Közkincs</i>Illusztráció a könyv 1831-es kiadásából (Wikipédia / Wellcome Collection gallery / CC BY 4.0) <br /><i>Wikipédia / Wellcome Collection gallery / CC BY 4.0</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár