2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Női-férfi munkamegosztás volt a neandervölgyiek között

2015. február 24. 13:06

Nemek szerinti munkavégzés jellemezte a neandervölgyi emberek (Homo sapiens neanderthalensis) mindennapjait - állapította meg a Spanyol Tudományos Kutatási Főtanács (CSIC) égisze alatt folyó kutatás, amelynek eredményét a Journal of Human Evolution ismertette. 

Spanyol kutatók a különböző lelőhelyeken (El Sidron, Spanyolország; L'Hortus, Franciaország; Spy, Belgium) előkerült 19 egyed összesen 99 metsző-és szemfogát vizsgálták meg, mely során megállapították, hogy a női fogak barázdái ugyanolyan mintázatot rajzolnak ki, ám azok jól láthatóan különböznek a férfiakétól.

Az elemzések során kiderült, hogy a neandervölgyi emberek fogain - függetlenül koruktól - rágófelszíni barázdák vannak. "Ez abból a szokásból következett, hogy e csoportok tagjai szájukat mintegy harmadik kézként használták, ahogy az néhány ma élő közösségnél is megfigyelhető" - mondta el Antonio Rosas, a CSIC kutatója.

A szakember kifejtette, hogy a felnőtt női fogazatoknál felfedezett barázdák hosszabbak, mint a férfi fogakon láthatók, így arra következtettek, hogy az általuk végzett munkavégzés is különbözött. Hasonló különbség figyelhető meg a fogzománc esetében is: a felnőtt férfi maradványok fogain sokkal több kopás van a zománcon és a dentinen (a fog keményszöveteinek az egyike, amely a zománc illetve a cement és a fogbél között helyezkedik el) a felső fogaknál, míg ez a nőknél az alsó fogaknál figyelhető meg.

A tudósok egyelőre csak találgatnak, hogy ezek a fogsérülések mely tevékenységekkel hozhatók összefüggésbe. A tanulmány szerzői mindenesetre megjegyzik, hogy mint a modern vadászó-gyűjtögető társadalmak esetében, úgy az őskori közösségekben is a nők voltak a felelősek a szőrmék és az egyéb öltözetek elkészítéséért, míg a kőeszközök javítgatása a férfiak reszortja volt.

"Mindezek ellenére úgy gondoljuk, hogy a nemek szerinti munkavégzés csak néhány feladatra korlátozódott, valószínűleg a nők és a férfiak egyenlő arányban vettek részt a nagytestű emlősök levadászásában" - mondta el Almudena Estalrrich spanyol kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár