2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Németországból kerülnek vissza hazájába egy ausztrál őslakos uralkodó maradványai

2019. április 10. 10:14 MTI

A müncheni Öt Kontinens Múzeuma visszaadta az utódoknak egy ausztrál bennszülött törzsfőnök 19. században Európába hozott földi maradványait.

maradványok
Kép forrása: 444.hu

Ez a gyász, de egyben az öröm pillanata is – mondta a Gimuy Walubara Yidinji közösség képviseletében a törzs legidősebb tagja, Gudju Gudju Fourmile a maradványok visszaadásakor. Yidinji ősi király mumifikált holtteste 1889 óta volt a múzeumban. A kulturális minisztérium szerint kutatók 1876-ban a mai Queensland területén tartott temetkezési szertartáson lopták el a holttestet. Valószínűleg az eladásával akarták finanszírozni az expedíciójukat. A király feleségének holttestét is ellopták, de az máig nem került elő.

Fourmile a ceremónián azt mondta, még ma is gyakran „gyarmatosítottként” tekintenek az őslakosokra, de az a céljuk, hogy szuverén közösségként felvegyék őket a Nemzetközösségbe. Ennek a kifejezésére a maradványokat tartalmazó ládát az őslakosok zászlajával takarták le.

München Fourmile utazásának csak az első állomása. További 52 ős maradványait tervezi átvenni, amik a stuttgarti Linden Museumban, a Drezdai Állami Műgyűjteményben és a Freiburgi és a Hallei Egyetem gyűjteményében találhatók. A következő napokban Stuttgartban és Berlinben is terveznek egy-egy átadási ceremóniát. Visszatérve Ausztráliába a maradványokat hagyományos szertartásokkal temetik el.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!