Hitler elfeledett szövetségesei

Nem csak Budapesten verték a rendőrök az embereket 1988-ban

2016. március 25. 11:33 Múlt-kor

Vízágyúkkal és gumibotokkal verte szét a kommunista karhatalom a "földalatti" egyház által az emberi jogok és a hívők jogainak be nem tartása miatti tiltakozásul szervezett gyertyás tüntetést Pozsonyban 1988. március 25-én.

Egy kép a tüntetésről (MTI)
Egy kép a tüntetésről (MTI)

A 28 évvel ezelőtti gyertyás tüntetés az 1968-as Prágai tavasz elfojtása utáni Csehszlovákiában a kommunista államhatalom elleni legjelentősebb megmozdulás volt. A békés tüntetést az akkori egyházi "ellenzék" szervezte Ján Chryzostom Korec akkori püspökkel, ma bíborossal és több más neves személyiséggel az élen.

A nagygyűlés ismertetett célja az volt, hogy békés tiltakozással érje el a katolikus püspökök kinevezését, valamint a teljes vallásszabadság és a polgári szabadságjogok biztosítását. A megmozdulás az akkori párt- és államhatalom széles körű ellenintézkedései, valamint a Pacem in terris (Béke a Földön) nevet viselő - a kommunista államhatalommal együttműködő katolikus papokat tömörítő - szervezet felszólítása ellenére is létrejött.

Este hat órára több ezer békés - gyertyákat és mécseseket kezükben tartó - tüntető gyűlt össze a Szlovák Nemzeti Színház előtti Hviezdoslav téren és a környező utcákban. A tiltakozás fő szervezőinek nagy része nem lehetett jelen, mivel őket vagy házi, vagy rendőrségi őrizetben tartották. A helyszínen fokozott erőkkel jelen lévő rendőrség egy ideig nem lépett közbe. Majd miután a tömeg az állami és a pápai himnusz eléneklése után imádkozni kezdett, a rendőrség felszólította az összegyűlteket a távozásra. Nem sokkal a rendezvény vége előtt a karhatalom vízágyúk és könnygázgránátok bevetésével valamint kutyás-gumibotos rendőrökkel "oszlatni" kezdte a tömeget. Az erőszakos tömegoszlatás során sokakat megvertek a rendőrök, többtucat tüntetőt és több járókelőt is elővezettek.

A kommunista hatalom durva közbelépését az egész nyugati világ elítélte. Az 1989-es rendszerváltás elő eseményének tartott megmozdulás 1993 óta az emberi jogokért folytatott küzdelem emléknapjának számít Szlovákiában. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!