2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Miután házassága tönkrement, a régészet valódi szerelmesévé vált Agatha Christie

2021. július 18. 16:38 Múlt-kor

Régészet és szerelem

Agatha Christie második útja alkalmával találkozott Max Mallowannel, Woolley segítőjével és tanítványával. Amikor Katharine megkérte a fiatal asszisztenst, hogy vezesse körül az írónőt a romoknál, az autójuk lerobbant a sivatagban és a vizük is elfogyott. Agatha Christie azonban nem hazudtolta meg brit mivoltát, és egyszerűen leült a kocsi árnyékában sziesztázni.

Állítólag ez volt az a pillanat, amikor Max Mallowan szerelemre lobbant a nő iránt. A régész tizennégy évvel volt fiatalabb, mint a híres írónő, ám a korkülönbség nem jelentett akadályt. 1930 szeptemberében összeházasodtak, és a kapcsolatuk annak ellenére kiegyensúlyozott maradt, hogy a férfi többször félrelépett.

Mallowan mindig igyekezett kitörni a híres Woolley árnyékából, ezért több helyszínen vezetett ásatást, ahová Christie mindig elkísérte. Ur, majd Ninive után 1933-ban Tel Arpacsije, 1935 és 1937 között Csagar Bázár, 1937 és 1938 között Tel Brak következett. A Balih folyó melletti késő neolit kori régészeti lelőhelyen hat hetes ásatást vezetett. Végül 1947-ben sikerült megszereznie az Iraki Brit Régészeti Iskola igazgatói székét, és 1947-től kezdve számos ásatást végezhetett Nimrud lelőhelyen, amely élete fő munkájának nevezhető.

Az ókorban Kalhu névre hallgató várost i.e. 880-ban tette fővárossá II. Assur-nászir-apli (i. e. 883 – 859). Egészen i. e. 706-ig az Asszír Birodalom központja maradt, és a királyi palota jelentős része, beleértve a sírokat is, túlélte a birodalom i. e. 612-ben bekövetkezett összeomlását is. Ez tette lehetővé, hogy számottevő tárgyi emlék maradjon ránk ebből a városból.

A nimrudi Mona Lisa névre keresztelt elefántcsont maszk megtalálásáról maga Agatha Christie is megemlékezett. Későbbi visszaemlékezések szerint a tárgy megmentését az írónő a saját arckrémével való bekenéssel is megsegítette. (Agatha Christie hiúságból mindig hordott magánál arckrémet, állítólag azért, mert ezzel akarta leplezni a közte és férje között lévő korkülönbséget).

Mielőtt Agatha Christie megtekintette volna Woolley ásatását, nem folytatott semmilyen régészeti tanulmányokat, ám második férje mellett hamar érzékennyé vált a szakma kérdései iránt, és lelkesen követte minden ásatására. Nem hagyta magát munka nélkül, részt vett a feltárásokhoz kapcsolódó feladatokban, elsősorban a különböző restaurálási folyamatokban. Így például kerámiákat tisztított és rekonstruált, elefántcsont tárgyakat konzervált, de fényképeket is készített a lelőhelyekről és az ott talált régészeti leletekről. Az elefántcsont pénzérmék szárítására egy speciális eljárásmódot dolgozott ki.

Amellett, hogy a férje ásatásain vett részt és dolgozott is rajtuk, az írással sem állt le. Ennek az időszaknak az eredménye a férjének ajánlott Gyilkosság az Orient Expresszen is, amely 1934-ben látott napvilágot. Persze a régészeti ásatásokon való részvétele inspirációt is jelentett a számára, ezért nem meglepő módon számos egzotikus helyszínen játszódó műve valójában a személyes tapasztalatain nyugszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Daily Sketch címlapon jelenti Agatha Christie megtalálását, 1926. december 15.Charles Leonard Woolley egy ásatáson IrakbanAgatha Christie és második férje, Max Mallowan 1933-banMax Mallowan (baloldalt az előtérben, háttal) felügyeli egy 2500 éves asszír erődítmény feltárását az iraki NimrudnálAgatha Christie az iraki Nimrudnál fényképeket készít egy asszír csontfiguráról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár