2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Miért követi mindenhová az elnököt egy titokzatos fekete táska?

2016. január 25. 16:11

A gyakran a „nuclear Football” néven emlegetett fekete aktatáska olyan szigorúan titkos tárgyakat és egyéb információkat tartalmaz, amelyek segítségével a mindenkori amerikai elnök bárhonnan aktiválhat például egy esetleges amerikai nukleáris támadást, vagy egy terrortámadás esetén atombiztos fedezékbe húzódhat. A közel húsz kilogrammos táskát természetesen nem az Egyesült Államok első embere, hanem egy erre a célra alkalmazott tiszt cipeli, aki árnyékként követő a Fehér Ház urát.

A hivatalosan „president's emergency satchel” néven nevezett fekete táskát az összesen öt erre a feladatra kijelölt tiszt viheti, akiknek minden egyes másodpercben közvetlenül az amerikai elnök mellett kell lenniük (egy liftben, egy autóban, egy repülőn kell utazniuk). A Fehér Ház katonai hivatalának egykori vezetője, Bill Gulley a Business Insidernek elmondta, a táska nem egy nagy darab piros gombot tartalmaz, hanem többek között megtalálható benne a Fekete Könyvnek nevezett, 75 oldalas dokumentum, amely az Egyesült Államok atomháborús tervét kivonatolja, pontosabban a nukleáris csapásmérő lehetőségeket veszi számba.

Továbbá az előbbi fekete tintával írt könyv mellett egy piros színű tintával írt, tízoldalas iratköteg is megtalálható, amely a titkos atombiztos helyeket, bunkereket sorolja fel, ahol vészhelyzetben az elnök el tud rejtőzni, illetve az ezekhez szükséges kódokat, egyéb jelszavakat tartalmazza. Mindezekért szükséges, hogy a táskát vivő tiszt közvetlenül az elnök mellett legyen. Nem kerülheti el az ember figyelmét az sem, hogy egy antenna is kilóg a táskából, így minden bizonnyal különféle kommunikációs berendezések is helyet kaptak a titokzatos táskában. Érdekesség, hogy egy 2004-es tanulmány szerint mintegy két évtizeden át a nem éppen feltörhetetlennek tűnő 00000000 kóddal lehetett volna elindítani nukleáris rakétákat.

A táska mellékneve, a „Football” állítólag valamilyen úton módon az úgynevezett „Dropkick” fedőnevű titkos nukleáris háború nevéből származik, amelyet Robert McNamara, korábbi amerikai védelmi miniszter keresztelt el. A dropkick egyébként a birkózásban használatos egyik támadási módszert jelöli, amely során a támadó fél páros lábban nekiugrik ellenfelének, aki általában ettől padlót fog.

„Állandó készültségben kell lenned” – mondta egy alkalommal a The Associated Pressnek Robert Patterson, a légierő őrnagya, aki Bill Clinton idején hordozta a táskát. „Gyakran kinyitottam, hogy felfrissítsem tudásomat a tartalmát illetőleg, hiszen mindig tisztában kellett lennünk a benne lévő információkkal, hogy veszély esetén azonnal cselekedhessünk” – tette hozzá. Patterson elárulta, hogy egy alkalommal Clinton véletlenül elhagyta atomtáskás segítőjét, akinek a húsz kilogrammos táskával körbe kellett futni a Fehér Házat, hogy utolérje az elnököt.

Egyes információk szerint már az 1953 és 1961 között hivatalban lévő Dwight D. Eisenhower elnöksége alatt is feltűnt a táska, míg más források szerint a Kennedy-adminisztráció idején, pontosabban a kubai válság évében bukkant fel. Sikere töretlen: ma Obama mellől sem hiányzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Andrews Katonai Légibázison álló repülőgépre viszik fel a titokzatos táskát 2010. április 7-én

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár