2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi igaz Nagy Sándor és az amazonok királynőjének találkozásából?

2022. április 17. 15:54 Múlt-kor

Ki ne ismerné Nagy Sándort, az ókori görög történelem talán legnagyobb alakját? Hasonló a helyzet az amazonokkal, alighanem valamennyien hallottunk már róluk, vagyis a fegyveres, férfi módjára harcoló nőkről, akik felett egy királynő uralkodott. Társadalmukból teljes egészében hiányoztak a férfiak, vagy ha mégis megtűrték őket, azt leginkább szolgaként, vagy alkalmi, és később halálra ítélt szeretőként tették. De mi történt akkor, amikor a perzsákat frissen legyőző Nagy Sándor találkozott velük?

festmény
Johann Georg Platzer (1704-1761): Az amazon királynő Thalesztrisz Nagy Sándor táborában

A szerelmes hódító

Nagy Sándor hadjáratainak történetében egy jeles pillanatot mesél el az ún. Nagy Sándor-regény, amelyből számos történetíró merített, az ókortól egészen a középkorig.

Többek között azt az esetet is tolmácsolják ezek a források, mikor Thalesztrisz, az amazonok királynője, meghallva, hogy Nagy Sándor a perzsák legyőzése után keletre vonul a seregével, kihasználta az alkalmat, hogy randevút beszéljen meg a világhódítóval.

A királynő végül háromszáz kísérőjével járult audienciára a makedónok királya elé, és nem kertelt, mert a források szerint, amikor megkérdezték Thalesztriszt, hogy mit szeretne, azt felelte, hogy örököst akar foganni Nagy Sándortól.

Az uralkodó ugyanis méltónak találtatott arra, hogy az amazonok királynője kiválassza arra, hogy a lányának az anyja legyen.

Igaz, a Nagy Sándor-regény egyes változataiban kissé lenézően utalnak arra, hogy a hírnevéhez méltó megjelenésű férfit várt a találkozón, ezért kicsit csalódnia kellett, mikor meglátta vendéglátóját.

Nagy Sándor felajánlotta Thalesztrisznek, hogy harcoljon az oldalán, de az visszautasította, mondván, hogy az országát védtelenül hagyta hátra, és neki kötelessége visszatérni, hogy megvédje azt.

Végül két hétig maradt a világhódító táborában, majd visszatért a hazájába, Nagy Sándor pedig kelet felé vette az útját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Thalesztrisz ábrázolása egy 19. század eleji angol nyelvű könyvbenAmazonok és férfi katonák harcát ábrázoló festmény egy i.e. 4. századból származó szarkofágon az olaszországi TarquiniábanGeorgij Szavickij: Kamilla, a sebesült amazon (1922.)Római katonák harca szarmata lovasokkal Traianus oszlopánTomürisz királynő Kürosz perzsa uralkodó fejével Az emberi üdvösség tükre (Speculum Humanae Salvationis) című 15. századi műben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár