A vörösterror 133 napja

Megtalálták a II. világháborús USS Lexington repülőgép-hordozót az óceán fenekén

2018. március 7. 14:16

Az egyik leghíresebb amerikai repülőgép-hordozó, a USS Lexingtont 76 évvel ezelőtt süllyedt hullámsírba Ausztrália partjaitól mintegy 800 kilométerre, miután számos japán torpedó eltalálta. Kutatók most bejelentették, hogy három kilométeres mélységben megtalálták a monstrum roncsait, számolt be a BBC.

USS Lexington repülőgép-hordozó

A 270 méter hosszú hajó az 1942. május 4-8 között zajló korall-tengeri csata utolsó napján merült a hullámsírba, ahová 35 repülőjéből 11-et magával vitt. A harcok során a Lexington 216 tengerésze hunyt el, ám több mint kétezret sikerült kimenteni a vízből. Az ütközet kulcsfontosságú volt a japánok csendes-óceáni terjeszkedésének megállításában.

Az amerikai haditengerészet megerősítette, hogy a roncsra a Microsoft társalapítója, Paul Allen finanszírozta kutatócsapat, a Vulcan bukkant rá hat hónapos tervezést követően. A képeken is látható, hogy a hajó szinte tökéletes állapotban őrződött meg. A Lexingtont az amerikaiak küldték az óceán mélyére, miután számos japán torpedó találta el a hajótestet.

„A Lexington egyértelműen elsőbbséget élvezett, ugyanis az egyik legfontosabb tengerjáró volt a második világháború során elsüllyedt amerikai hajók között” – mondta a Vulcan szóvivője, Robert Kraft. Hozzátette: a kutatás során előkerült a Muszasi japán hadihajó, valamint az olasz Artigliere is. A repülőgép-hordozót nem fogják kiemelni a vízből, ugyanis a haditengerészet háborús sírnak tekinti.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!