2020. tavasz: Halálos tudomány

Még a környékbeliek sem tudtak a középkori barlangi temetőről Gabonban

2020. március 10. 11:58 MTI

Afrika történetének ismeretlen fejezetét tárhatja fel a gaboni őserdőben feltárt ritka, 14. századi barlangi temetkezési hely, amelyre francia régészek bukkantak 2018 végén - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség.

régészek
A francia expedíció régészei a barlangban (kép forrása: phys.org)

A közép-afrikai ország délkeleti részén talált barlang mélyén több száz korabeli tárgyra és néhány emberi maradványra bukkant a francia régészcsoport.

A szakemberek által Iroungounak elnevezett lelőhely az egyetlen barlangi temetkezési hely, amelyet Afrikában találtak.

"Ez egy páratlan felfedezés Afrikában, mivel a régészek szinte alig találkoznak régi emberi maradványokkal" - magyarázta Richard Oslisly, a nemzeti parkok gaboni ügynöksége által támogatott régészeti expedíció vezetője.

A barlang három szintjén mintegy 30 csontvázra bukkantak és több mint 500 fémtárgyra, amelyek főként vasból készültek, közöttük vannak kések, fejszék, nyílhegyek.

A régészek emellett találtak 39 kilyukasztott hiéna- és párducfogat is. "Ez a barlang lehetővé teszi számunkra, hogy többet tudjunk meg ezen közép-afrikai emberekről" - mondta a kutató.

"A Szaharától délre fekvő térségekben a talaj nagyon savas, ezért minden emberi és állati eredetű maradvány nagyon gyorsan lebomlik. Igen kivételes ilyen maradványokra bukkanni" - magyarázta Geoffroy de Saulieu, az IRD francia kutatóintézet régésze.

A szénizotópos kormeghatározás szerint a csontvázak 14. századiak lehetnek. Ebből a korból szinte alig maradt fenn bármilyen emlék, az első írásos szövegek Gabonról 15. század végiek, az Atlanti-óceán partvidékén megjelent európai utazóktól maradtak fenn. Az őserdőkbe csupán a 19. században merészkedtek be a felfedezők.

Amikor a régészek kikérdezték a térségről a közeli falvak öregjeit, senki nem tudott a barlang létezéséről.
A holttestekből kiemelt őrlő fogakat a kutatók Franciaországba küldték DNS-vizsgálatra.

Oslisly azt reméli, hogy a kapott eredmények és a közép-afrikai emberekről gyűjtött DNS-adatbázis összehasonlításával esetleg megtalálhatják a 14. századi emberek leszármazottjait.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!