2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marlene Dietrich, akinek rekedtes hangú melódiája többet ért minden golyónál

2017. április 4. 11:43 Adam Hensley

Amint a német születésű filmcsillag, Marlene Dietrich szenvedélyesen búgó hangja felcsendült a rádióban, az amerikaiak sejtették, hogy odaát a front túloldalán egyenruhába bújtatott marcona németek ezrei zuhannak melankóliába, szeretteikre és a háború által szétzúzott civil életükre gondolva. A rekedtes hangú melódia többet ért minden golyónál.

Valahol a csendes-óceáni hadszíntéren, a harcok szünetében, meggyötört amerikai tengerészgyalogosok gyűlnek a rádió köré, hogy hazai dallamokkal oldják a háború okozta feszültséget. A rádióban felcsendül egy szomorú dallam, majd egy női hang hallatszik: „Helló Joe. Magányos vagy? Az otthon hagyott kedvesedre gondolsz, hogy vajon hiányzol-e még neki, és hű-e még hozzád? Vagy azon aggódsz, hogy a családod boldogul-e nélküled?” Ezen a ponton az érzelmileg felkavart bakák vélhetőleg kikapcsolták a rádiót – elhallgattatva a Tokyo Rose-t.

Ha zavart akarsz, vess be nőket

A Tokyo Rose és Axis Sally név alatt futó amerikai nők valóban létező személyek voltak, akik a japán és náci propaganda szolgálatában állva, az éteren keresztül próbálták megtörni a távoli országokban állomásozó amerikai tengerészgyalogosok szívét. A hölgyek a szövetségesek veszteségeiről, hűtlen feleségekről, gondokkal küszködő anyákról és az Amerikai Egyesült Államok belső bajairól szóló történetekkel traktálták a katonákat, akik a nyugtalanító híreket korabeli, a harcolók körében kedvelt könnyűzenei körítéssel tálalva kapták meg. A németek és a japánok abban bíztak, hogy honvágyat ébresztenek az amerikai katonákban, megtörhetik harci moráljukat, vagy megingathatják bizalmukat a kormányzatukban.

Ezeket a manipulatív rádióadásokat az amerikai hadügyminisztérium szakértői rögvest a pszichológiai hadviselés kategóriájába sorolták, a sokat látott öreg katonák pedig egyszerűen „moral operation”-nak („MO”-nak), azaz hangulatkeltő tevékenységnek hívták. Ezt a sötét, az érzelmekre ható játékot azonban ketten játszották, és az amerikaiaknak sikerült egy rendkívül hatékony válaszcsapást mérniük az európai hadszíntéren tevékenykedő Axis Sallyre. A csodafegyver nem volt más, mint a nemzetközi filmsztár, Marlene Dietrich, aki a német hadsereg állományát megcélzó propagandaadásokban, Lili Marlene néven mutatkozott be. A pszichológiai hadviselés amerikai gurui megtalálták a Jolly Jokert.

Az amerikai hadügyminisztérium titkos akciókért felelős szervezete az Office of Strategic Services (röviden OSS, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA elődje) több ok miatt döntött Dietrich mellett. Nemcsak azért, mert lehengerlő szépségű filmcsillag volt, hanem mert német anyanyelve mellett hosszú ideje szívből utálta Adolf Hitlert és az általa képviselt náci ideológiát. Az OSS ezenkívül azt is tudta, hogy a színésznőt egy fenyegetés is motiválja, amelyről Dietrich nem mert a nyilvánosság előtt beszélni.

A végzet asszonya színre lép

A szövetségesek propagandafegyvere, a német katonaszívek megbolygatója, Marie Magdalene Dietrichként született 1901 decemberében, Berlin külvárosában. Apja porosz rendőrtiszt, anyja egy híres gyémántcég jövendőbeli örököse volt...

Adam Hensley teljes cikkét keresse a Múlt-kor tavaszi számában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár