A vörösterror 133 napja

Mária skót királynő befejezetlen portréképére bukkantak egy 1589-es festmény hátulján

2017. október 27. 16:02

A tragikus sorsú I. Károly angol király nagyanyját, a szintén lefejezett Mária skót királynőt ábrázoló festményre bukkantak egy Sir John Maitland skót kancellárt megjelenítő alkotás hátulsó felén. A kancellári tisztséget 1586-1595 között betöltő lord portréja 1589-ben készült, és Adrian Vanson holland festőművész keze munkáját dicséri.

Mária skót királynő befejezetlen portréképe

A most fellelt ábrázolást megvizsgáló kutatók szerint elég nagy a hasonlóság a skót királynő és a Sir John Maitland skót kancellár portréja mögötti, röntgensugarak segítségével, Caroline Rae, a Skót Nemzeti Galéria restaurátora által felfedezett kép között. Rae éppen a holland portréfestő, valamint Adam de Colone ecsetvonásait elemezte, amikor a festékrétegek alá hatoló röntgensugár egy asszonyi ábrázolás vázlatát mutatta meg Maitland képe alatt.

A szakértő szerint az évszázadokon át rejtve maradó portré hasonlít a Stuart Máriáról (nem tévesztendő össze Véres Máriával) még életében készült és máig fennmaradt ábrázolásokra, így kétségtelenül az 1542-1567 között Skóciát (akkor még gyermekként) uraló asszony köszön vissza ránk. I. Erzsébet angol királynő fogságban tartotta élete végén unokatestvérét, akit több szökési kísérlet, majd egy összeesküvés miatt 1587-ben lefejeztek. Mindez két évvel Maitland portréjának elkészülte előtt. A kegyvesztetté válás lehetett az oka, hogy a feleslegessé váló portréra egy másikat festettek.

„A művészettörténet számára is hatalmas segítség az egyre fejlettebb technika, hiszen így lehetőségünk nyílik évszázados műveket átvilágítani, másolatokra és hamisítványokra bukkanni, valamint a korabeli praktikákat jobban ellesni” – magyarázta Rae. „A skót királynő rejtett portréjának felfedezése igen izgalmas találat, nem csupán Mária újabb ábrázolása miatt, hanem a Németalföldről Skóciába érkező Adrian Vanson munkamódszereinek jobb megismerése miatt is” – tette hozzá.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!