2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lencsevégre kapott történelem: a proletárdiktatúra Budapesten

2022. március 21. 18:10 Múlt-kor

A magyarországi Tanácsköztársaságot 103 esztendeje, 1919. március 21-én kiáltották ki. A hírhedt 133 nap fenekestül forgatta fel az akkori magyar társadalmi és politikai életet. A bukás utáni zavart Kosztolányi Dezső szemléletesen mutatja be az Édes Anna című regényének nyitó jeleneteiben – alább olvasható a ma már klasszikusnak számító mű egyik részlete, amelyet a Fortepan képeivel illusztrálunk.

Propaganda
„Reszkess!” – a proletárdiktatúra propagandaplakátja (Kép forrása: Fortepan/ Bojár Sándor)

„Lenn sétált az a vöröskatona, aki az előbb fölkiabált, de már oly egyedül és elhagyatottan, hogy nem is gerjesztett gyűlöletet. Apró, csenevész proletár volt, nem is emberhez, hanem egy embrióhoz hasonlított, akinek a vállára szuronyos puskát biggyesztettek. (...)
Ebben a bénulatban nem volt se mozgás, se hang, csak egy kép mozgott és üvöltött, az a plakát, mely ezt ordította: Fegyverbe, fegyverbe!, az a vad, őrült matróz, aki egy lobogót rázott hihetetlen lendülettel, egészen összeolvadva vele, s úgy kitátotta csontos száját, mintha el akarta volna nyelni a világot.

Vizy sokszor elment e falragasz mellett, de igazán sohase merte megnézni. Úgyszólván most nézte meg először nyugodtan, káprázás nélkül, ahogy a leáldozó napot nézzük meg, mely már nem sérti szemünket. (...)
Ifjúmunkások, inasgyerekek, tízen-tizenöten, igazán önzetlen tájékozatlansággal fújták most, amire megtanították őket, az Internacionálét. (...)
Mikor a lakás minden ablaka be volt csukva, Vizy odalépett Katicához, és valami hideglelős, édeskés mosolykával ezt suttogta:

– Megbuktak.

(...) Alighogy kiejtette ezt, dörömböltek a külső ajtón.
Vizy elsápadt. A levegőbe nézett, mintha a szót keresné, melyet az előbb kimondott, és hogy eltüntesse nyomát, utánanyúlt, mint mikor cigarettafüstöt hessegetünk. (...)
Ez járt fejében: túszszedés, házkutatás, vésztörvényszék! És az, amit védelmére hoz föl: húszéves közpálya, szociális lelkiismeret, marxizmus, melyet elvben helyesel, csak túlzó kinövéseit nem! (...)

Egy emberke állott előtte a folyosón, vöröshajtókás postáskabátban, melynek gallérja otthonosan ki volt gombolva.

– Méltóságos uram - harsogta az emberke, hangosan, hogy az egész ház lakói meghallhatták –, méltóságos uram.
– Elvtárs – üdvözölte Vizy –, hát maga az, elvtárs?
– Alázatos szolgája, méltóságos uram.
– Jöjjön be, Ficsor elvtárs.

Így társalogtak igazi világtörténelmi udvariassággal, mindketten bizonytalanul, kölcsönösen előnyt adva egymásnak.
Vizy Kornél miniszteri tanácsos négy hónap múltán most hallotta először régi címét. Egy kis örömöt érzett, de egy kis csalódást is, hogy nem azok érkeztek, akiknek jöttére már elkészült. Ficsor pedig, az Attila utca 238. számú ház házmestere le volt forrázva, hogy a ház tulajdonosa még most is elvtársnak titulálja.”

Kosztolányi Dezső: Édes Anna (részlet)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Fortepan/ Péchy LászlóKép forrása: Fortepan/ Péchy LászlóKép forrása: Fortepan/ Péchy LászlóKép forrása: Fortepan/ Péchy LászlóKép forrása: Fortepan/ Péchy LászlóKép forrása: Fortepan/ Péchy LászlóKép forrása: Fortepan/ Erky-Nagy TiborKép forrása: FortepanMájus 1-i dekoráció a háttérben, az Erzsébet híd felől nézve (Kép forrása: Fortepan/ Schoch Frigyes)A tömegközlekedést is propagandacélokra használták (Kép forrása: Fortepan/ Schoch Frigyes)Készülődés a május 1-i ünnepségre (Kép forrása: Fortepan/ Schoch Frigyes)A Ferenciek tere az ünnepségek alkalmával (Kép forrása: Fortepan/ Schoch Frigyes)Kodály körönd május 1-jén (Kép forrása: Fortepan/ Marics Zoltán)Marx-szobor a Gresham-palota előtt (Kép forrása: Fortepan/ Marics Zoltán)Felvonulás május 1-jén (Kép forrása: Fortepan/ Péchy László)A háttérben a „Világ proletárjai egyesüljetek!” felirat (Kép forrása: Fortepan/ Péchy László)Az Astoria sarkán (Kép forrása: Fortepan/ Péchy László)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár