2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Legyen művelt, de csak mértékkel” – milyen sors várt a nőkre az ókori Rómában?

2017. május 17. 08:29

Ki nevelje a gyereket válás után?

A római államban a házasság a társadalom egyik legfontosabb összetartó ereje volt, bár nem abban az értelemben, ahogy ma tekintünk rá. Elsősorban az egyes családok közti politikai szövetségkötés megpecsételésére szolgált. Minthogy azonban a politika forgandó, könnyen előfordulhatott, hogy egy-egy korábban megkötött házasság már nem szolgálta a családfő aktuális érdekeit. Ennek megfelelően a válás rendkívül gyakori volt az ókori Rómában, ami nem csoda, hiszen szinte semmilyen adminisztrációs akadállyal sem járt: egy házasság abban a pillanatban véget ért, amikor valamelyik fél ezt kimondta.
Ugyanakkor nem csak a házastársak dönthettek saját sorsukról. Az apák általában azután is joghatósággal rendelkeztek lányaik felett, hogy kiházasították őket, így lényegében bármikor felbonthatták lányuk házasságát, hogy valaki máshoz adják férjhez. Ilyen esetben a törvény lehetőséget adott arra is, hogy a feleség családja visszakövetelje a férjtől a korábban neki kifizetett hozomány összegét, kivéve akkor, ha bebizonyosodott, hogy az ara hűtlen volt urához.

A római válás még egy fontos szempontból eltért a modern viszonyoktól. Napjainkban a házasság felbontása után, túlnyomó többségben az édesanyához kerülnek a közös gyermekek. Az ókori Rómában azonban az anyák semmilyen joggal nem bírtak gyermekeikre nézve, azok hivatalosan mindig édesapjukhoz kerültek. A mindennapi gyakorlatban természetesen nem egyszer előfordult, hogy ha az apának úgy kényelmesebb volt, a gyermekek mégis az anya háztartásában nevelkedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár