2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Lány lehetett „a Gran Dolina-i fiú”, akit kannibálok öltek meg 800 000 éve

2021. április 20. 18:01 Múlt-kor

A fogakban az igazság

Az új tanulmányhoz a kutatók a legnagyobb mértékű nemi kétalakúságot mutató fogakat, a felső szemfogakat hasonlították össze a „H1” és „H3” egyénektől. Nagy felbontású röntgenfelvételek segítségével a szövet volumenét, valamint a fogak felszínének területét is megmérték, és összehasonlították őket mind mai emberek fogairól készült felvételekkel, mind a Krapinánál és a Sima de los Huesosnál talált és már vizsgált fogakkal.

A tanulmány szerzői azt találták, hogy a „H3” egyed szemfoga nagyobb mennyiségű felszíni zománccal rendelkezett, ami általában a nőnemű egyedek fogaira jellemző. A „H1” egyéntől származó fog magasabb koronával rendelkezett, amely több dentint – a fogzománc alatti sűrű, csontos anyag – tartalmazott. A magasabb dentintartalom a hímnemű egyedek fogaira jellemző.

A szemfogai nagy mérete alapján a tudósok már korábban is feltételezték, hogy a „H1”-es egyed hímnemű lehetett, és az új elemzés is ezt erősítette meg. A „H1” és „H3” egyedektől származó fogak közti alakbeli különbségek azonban megfeleltek a más emberfajok fogaiban felfedezhető nemi kétalakúság szerinti különbségeknek, ez pedig arra utalt, hogy a „H3” egyed a korábbi feltételezésekkel szemben nőnemű lehetett.

„»A Gran Dolina-i fiú« valójában »A Gran Dolina-i lány« lehetett” – mondta el Cecilia García-Campos, a spanyol Nemzeti Emberi Evolúciókutató Központ (CENIEH) fizikai antropológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A lány 9-11 éves lehetett, amikor megölték és megették, és nem ő volt az egyetlen áldozat: a tanulmány szerint a Gran Dolinánál talált Homo antecessor egyedmaradványok közül 22-n találhatók meg a kannibalizmus nyomai – az eszközös feldolgozás nyomai mellett a csontvelő kinyeréséhez ejtett törések, valamint egyes esetekben fognyomok is.

Eme őskori kannibalizmus egyik magyarázata az lehet, hogy az emberek könnyebben elejthetők és táplálóbbak voltak más környékbeli állatoknál. Egy 2019-ben megjelent tanulmányban a szintén a CENIEH-nál kutató Jesús Rodriguez azt fejtette ki, más fajokkal összehasonlítva „sok élelem volt kinyerhető az emberből alacsony áron.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
„A Gran Dolina-i fiú” maradványai
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár