Hitler elfeledett szövetségesei

Kutyahúslevestől a kobraraguig – újabb 7 diktátor kedvenc étele

2017. január 6. 08:29

Húsleves és burgonyapüré

A Harmadik Birodalom vezetője, Adolf Hitler állítólag szigorú vegetáriánus életmódot folytatott és tartózkodott a tömény szeszes italoktól is, ugyanakkor az édességeket nem vetette meg. Sőt a berghofi személyzetnek az volt a feladata, hogy lefekvés előtt egy ínycsiklandó tortaszeletet készítsen ki Hitler számára, aki azt akkor fogyasztotta el, mikor a rezidenciában tartózkodók már réges-rég aludtak. A mogyoróval és mazsolával megszórt almatorta a Führer mindennapi betevője volt, de Hitler a csokoládés sütit és a pogácsával felszolgált teát is szerette.

Egyes beszámolók szerint a Führer hét teáskanál cukrot tett a teájába, és még a borhoz is adott néhány grammot, ugyanis nélküle keserűnek találta. Vendégeit gyakran kínálta fagylalttal és cukorkákkal. Kedvenc szakácsa, Gerhardt Shtammer elmondása szerint gyakran sütött neki tortát is, amelyet időnként szvasztikával díszített. A Führer kedvenc ételei között megtalálhatjuk a májgombócot, a kaviárt, de a vajban sült pisztrángnak sem tudott ellenállni. Élete utolsó napjaiban annyira rettegett attól, hogy megmérgezik, hogy csak húslevesen és burgonyapürén élt. Hitler egyébként annyira paranoiás volt, hogy a neki felszolgált ételből 15 fős kóstoló brigád fogyasztott, és ha 45 perc elteltével egyikük sem lett rosszul, vagy netán hunyt el, akkor a Führer is falatozgatott belőle.

Egy kutatás szerint Hitler vegetarianizmusa egyike a történelmi legendáknak. A Harmadik Birodalom ugyanis mesteri szinten gyakorolta a propagandát, felhasználva az akkori időben modernnek számító tömegmédiumokat is, mint például a rádió vagy a filmhíradó. Bár több forrás szól Hitler vegetarianizmusa mellett (amelyet nem csak ideológiai okokból, hanem állítólag azért követett, mert a székrekedést és a hasi puffadást csökkentette), az újabb kutatások szerint Hitlert csupán a propaganda állította be olyan aszketikus vezetőnek, aki tartózkodik a hústól, az alkoholtól és a dohányzástól is. Holott állítólag igencsak szerette a különféle sonkákat, a híres bajor Bratwurstot és a jófajta borokat is.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!