2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Korábban ismeretlen fotók kerültek elő a Beatles első amerikai koncertjéről

2018. március 26. 10:56 MTI

Több mint negyedmillió fontért kelt el egy angliai árverésen több mint 350 korábban nem ismert fotó a Beatles együttesről, a felvételek a brit banda első egyesült államokbeli koncertjein készültek.

Beatles
A galériáért kattintson a képre!

Mike Mitchell fotós, aki mindössze 18 éves volt, amikor a Beatles 1964-ben fellépett Washingtonban és Baltimore-ban, az együttes tagjainak megérkezéséről, a koncertek előtti sajtótájékoztatókról és a koncertekről készített több száz felvételt.

Az Omega Auctions nevű északnyugat-angliai aukciós ház szombat esti árverésén a szerzői jogokkal együtt 413 negatívot bocsátottak árverésre. A negatívokért és a fotókért 253 ezer fontot fizettek. Mitchell fotóiból 2011-ben elárvereztek 46-ot, a többi felvételt soha nem mutatták be nyilvánosan. Mitchell a felvételekről elmondta, arra törekedett, hogy egyedülálló fotókat készítsen. Valamennyi felvétel természetes fényben készült, mivel a fiatal fotósnak nem volt vakuja.

Ugyanezen az árverésen cserélt gazdát George Harrison egy fekete Mercedes 500 SEL AMG típusú gépkocsija, amelyet a zenész 1984-ben vásárolt 43 200 fontért. Paul Fairweather, az aukciósház illetékese hangsúlyozta, hogy fantasztikus érverésnek voltak tanúi, amely arról tett tanúbizonyságot, hogy a „Beatles-piac” még mindig ugyanolyan erős, mint valaha.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!