2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2022/tél
15 találat
[1]

A szeretet mártírjai – megjelent a Múlt-kor téli száma

[2022.12.01. 10:52] Hírek

Mi a közös Apor Vilmosban, Kucsera Ferencben, Slachta Margitban, Kolbe atyában és az amerikai milliomos, Alfred Vanderbiltben? Mindannyian az életüket áldozták embertársaikért.Téli számunk kapható az újságárusoknál!

[2]

Maksymilian Kolbe atya önfeláldozása

[2022.11.24. 17:31] Történelmi Magazin

Édesanyja visszaemlékezése szerint a kis Rajmundnak a templomban egy titkos oltár előtt megjelent a Szűzanya két koronával a kezében. Az egyik fehér volt, amely azt jelképezte, hogy tisztaságban fog élni, a másik piros, miszerint mártírrá válik. A gyermeki látomás később beigazolódott. Hiszen felnőttként és Isten szolgájaként egész tevékenysége a bűntelenség melletti tanúságtételről szólt, és amikor kellett, készen állt meghozni a legnagyobb áldozatot: életét adta egy embertársáért.

[3]

Az embermentő Jane Haining

[2022.11.24. 17:28] Történelmi Magazin

A holokauszt történetében – Raul Hilberg amerikai történész tipológiáját követve – a vészkorszakhoz való viszonyulást tekintve három csoportot különböztethetünk meg: az áldozatokat (victims), az elkövetőket (perpetrators) és a passzív szemlélőket (bystanders). Az utóbbi időszakban azonban, elsősorban a jövő nemzedék tanulságára, erkölcsi okokból – hiszen jól ismert a babiloni Talmudból származó mondás: „aki egy életet megment, a világot menti meg” – előtérbe került egy negyedik csoport: az embermentőké (rescuers). Jane Haining közéjük tartozott.

[4]

 Sisi unokahúgának botrányos emlékiratai

[2022.11.22. 14:36] Történelmi Magazin

Erzsébet császárné életének izgalmas részleteibe engednek bepillantást a közvetlen környezetének (családtagjainak és udvartartásának) tollából származó feljegyzések. Ezek közül a legvitatottabb forrásértékű, és egyes szövegrészeit tekintve a leginkább megkérdőjelezhető hitelességű emlékiratot Sisi unokahúga, Marie Louise von Wallersee-Larisch írta. Feltételezhető, hogy lejáratás céljából szándékoltan közölt több téves adatot a magyarok szeretett királynéjának mindennapjairól.

[5]

Diego Velázquez: Krisztus Márta és Mária házában

[2022.11.21. 17:24] Történelmi Magazin

Velázquez mindössze 19 éves volt, amikor ezt a titokzatos képet festette. Ez volt az első olyan alkotása, amelyet már független művészként készített Sevillában. Amit látunk, az egyszerre csendélet, életkép és bibliai jelenet, olyan rafinált módon összekapcsolva, hogy a mai napig izgalomban tartja azokat, akik megpróbálják megfejteni a különös festményt. 

[6]

Karikás Mihály és a Kis Pipa

[2022.11.21. 17:21] Történelmi Magazin

A Pesti Hírlap az 1879. január 18-i számában arról tudósította olvasóit, hogy Massenet, a jeles francia zeneszerző Lahor királya című operájának főpróbája után társaival és vendéglátóival a Kis Pipa vendéglőben reggelizett. Nem lehetett valami korán: a próbát tél derekán tíz óránál aligha kezdték hamarabb, vagyis átöltözéssel, cihelődéssel, fiákerekbe vackolódással együtt jó, ha egy órakor asztalhoz ülhettek. És akkor máris értjük nemcsak Karikás uram reggelijének különös menüjét, de a vendégek farkasétvágyát is.

[7]

A fordulatra képtelen fenegyerek: Grósz Károly

[2022.11.21. 16:32] Történelmi Magazin

Milliós kérdés is lehetne a szellemi vetélkedőkön: ki az, aki a Tenkes kapitánya című filmsorozatban is feltűnt, majd később vezető kommunista politikus lett? Nos, a válasz: Grósz Károly. 1988 májusában ő lett a harminckét évig regnáló Kádár János utóda a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkári székében. 1987 nyarától közel másfél évig, 1988 novemberéig mint miniszterelnök terelgette Magyarországot a változások útján. A sors és a történelem fintora, hogy a reformokat felgyorsító politikus rendszerváltozást ugyanakkor nem akart. Nyugdíjasként pedig több mint hat éven át szembesülhetett azzal, hogy milyen az élet a szocializmus után.

[8]

A Szentföld egy magyar tiszt szemével

[2022.11.21. 16:15] Történelmi Magazin

Mit keresett egy fiatal magyar tüzértiszt a végnapjait élő Oszmán Birodalom egyik legtávolabbi tartományában? Kieselbach Gyula 1916-ban harcolni ment Palesztinába, de a csaták szünetében volt ideje fényképezni is. Hagyatéka felkerült a Fortepan archívumába, és olyannak mutatja be a Szentföldet, ahol muszlimok, keresztények és zsidók békében éltek együtt egy festőien egzotikus világban, miközben a sivatagban németek, törökök, britek és arabok (meg magyarok és lengyelek) küzdöttek a Közel-Kelet feletti uralomért. 

[9]

Clara Schumann – A nő, akinek először sikerült  

[2022.11.21. 16:08] Történelmi Magazin

Nannerl Mozart, Fanny Mendelssohn és Alma Mahler. Ők hárman tehetségük okán komoly zeneszerzői pályát futhattak volna be, de ilyen-olyan okok miatt végül lemondani kényszerültek erről. A mostani történet hőse, Clara Wieck viszont korának ünnepelt zongoristája és komponistája lett. Még akkor is, ha éppen az próbálta ebben megakadályozni, aki pályájának elején a legjobban támogatta: a saját édesapja.

[10]

Maria Callas, a magasságok és mélységek primadonnája

[2022.11.21. 14:50] Történelmi Magazin

Összeszámolta-e vajon valaki, hogy Maria Callas, a XX. század egyik legnagyobb operaénekese hányszor és hogyan halt meg a színpadon?!  A Traviátában tüdővész viszi el, Normaként máglyán ég el, Toscaként az Angyalvárból veti le magát a mélybe, Aidaként egy sziklasírba temetve várja a halált, Médeaként tőrt döf a szívébe…

[11]

Apor Vilmos püspök vértanúsága

[2022.11.21. 14:08] Történelmi Magazin

Az áldozathozatal kérdése mindig mélyen foglalkoztatta, azonban azt nem csupán lelkipásztori szolgálatára értette, hanem a szó legszorosabb értelmében is. Nyíltan beszélt róla, tudatosan készült rá. S a mellette lévők beszámolói szerint Vilmos püspök a halálos ágyán azzal a bizonyossággal várta az elkövetkezőket, hogy Isten meghallgatta az imáit, és elfogadta az ő áldozatát.

[12]

A komjáti Wodianer-kastély

[2022.11.21. 12:40] Történelmi Magazin

A „magyar Rothschildok” észak-magyarországi uradalmának gyöngyszeme számos különlegességet tudhatott magáénak. A tulajdonosai az első bárói rangra emelkedett zsidó családból származtak, a kastély építészeti megoldásai idehaza úttörőnek számítottak, a kertben pedig szép lassan a kontinens egyik legnagyobb élőlénye nőtt fel.

[13]

Hét híres történelemformáló vihar

[2022.11.21. 12:22] Történelmi Magazin

A természet időről időre megmutatja, ki is az úr a Földön. Egy-egy környezeti jelenség – legyen az vihar, hurrikán, jégeső vagy hózápor – az elmúlt évezredekben sokszor hadjáratokat döntött el, országokat mentett meg, forradalomba átcsapó elégedetlenkedéseket és éhínségeket okozott, ám többször békét is teremtett.

[14]

Kucsera Ferenc szentendrei káplán emlékezete

[2022.11.21. 12:07] Történelmi Magazin

A szentendrei Duna-parton 1919. június 25-én kivégezték Kucsera Ferenc római katolikus káplánt. Fiatal életét a monitorok lázadásaként emlegetett budapesti ellenforradalom másnapján, a járási direktórium tagjainak parancsára oltotta ki a gyilkos sortűz. A később alaptalannak bizonyult vád szerint ő lett volna a helyi ellenforradalom vezetője. Mindössze 27 évet élt. Emlékét a szentendreiek máig őrzik. Utcát neveztek el róla, halálának helyét emlékkereszttel jelölték, tiszteletére pedig évente megemlékezéseket tartanak.

[15]

Alfred Nobel, a pusztítás és a béke atyja

[2022.11.21. 11:59] Történelmi Magazin

Manapság Alfred Nobelről leginkább a róla elnevezett díj jut mindenkinek az eszébe. Tulajdonképpen ez volt a végakarata is, hiszen nem számított különösebben népszerű vagy kedvelt személyiségnek a kortársai körében. De mi is vezetett el a világszerte megbecsült, rangos díj megalapításához?

Bezár