2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Magyarország
5782 találat
[1]

A tarhonya diadalmas útja a magyar tanyákról a császári nagyvezérkarig

[2021.10.17. 08:45] Hírek

Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben bevezetőjében Jókai Mór írja: „Vannak nemzeti ételek és sütemények, melyek az egész országban híresek és keresettek, egyes vidékek készítési módja szerint. Ilyenek a debreczeni fonatos, debreczeni béles, mézes kalács, a kecskeméti béles, rétes, az erdélyi levelen sült, a kolozsvári czőkös czipó, a szegedi tarhonya, a szentesi túrós lepény, a miskolczi, debreczeni, komáromi fehér kenyér, a pozsonyi mákos kalács; a pogácsák és perecek vidékenkint változó nemei; azután a húsneműek, kalbászok, szalámik, füstölt húsok kitűnőségei, melyek után híres Debreczen, Kolozsvár és Kassa”.

[2]

Munkásélet a Kádár-rendszer nyolcvanas éveiben

[2021.10.17. 07:55] Hírek

„A munkának vége, kijössz a gyárból, egy vodkától erős vagy és bátor.” Bizonyára sokaknak cseng ismerősen a Beatrice együttes dalszövege, amely a rendszerváltást követően lett sláger, megénekelve a megelőző évtizedekben idealizált üzemi munkásság mindennapjainak valóságát és persze annak szomorú örökségét is. A hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” szlogennel szemben a késő Kádár-korszakban a boldoguláshoz a gyári munkaidő ledolgozása már nem volt elegendő, a lakhatási körülmények javításáért külön meg kellett dolgozni, a szabadidő eltöltése sokak számára a négy fal közötti tévénézésben merült ki, vagy hagyományosan a kocsmázás maradt.

[3]

Politikai okból kényszerítették pályafutása befejezésére a rettegett balhorogról ismert Papp Lászlót

[2021.10.16. 09:17] Hírek

18 éve, 2003. október 16-án, 77 évesen hunyt el Budapesten Papp László háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok ökölvívó, edző, a magyar sportélet egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.

[4]

A kommunizmus szorításában vált a modern magyar film úttörőjévé Fábri Zoltán

[2021.10.15. 18:00] Hírek

104 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező. Művei morális példázatok, amelyekben arra keresi a választ, miként őrizheti meg az ember önmagát és erkölcsi tartását a történelem viharai között.

[5]

Hazánk legnagyobb báltermét adták át a gyulai Almásy-kastélyban

[2021.10.14. 12:00] Hírek

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a beruházásoknál két vezérelvet követtek: azok legyenek önnfenntartóak és helyi vállalkozások dolgozzanak rajtuk. Emlékeztetett, az új városvezetés 11 évvel ezelőtt, megválasztása után rögtön zászlajára tűzte, hogy visszaadja eredeti pompáját az akkor még pusztuló kastélynak.

[6]

Szabadkőműves múzeumot nyitottak Nagyváradon

[2021.10.14. 11:15] Hírek

Nagyváradon az egykori László király páholy otthonában megnyitották a romániai szabadkőművesség múzeumát – számolt be róla szerdán a Bihar megyei sajtó.

[7]

A Kőszívű ember eleven modelljei: mítoszképzés és valóságábrázolás Jókai regényében

[2021.10.14. 10:25] Hírek

Még fél évszázada is tízezrek nőttek fel Jókai Mór regényein, és váltak rácsodálkozó olvasóvá, hagyták sodorni magukat a nagy mesemondó történetei által, az iskolában pedig némi tanári vezetéssel eredményesen alakítottak ki olvasási stratégiát, ismertek fel jellemábrázolási sajátosságokat, és tanulták meg a valóság és a fikció törvényeinek a különválasztását. Rajongói egykoron örömmel „működtek” együtt az íróval: miközben nemzeti mitológiává növesztették a regényei lapjain megelevenedő történelmi epizódokat, a reformkor, valamint a forradalom és szabadságharc hőseit, ugyanakkor az irodalom- és történetírás, valamint a lelkes patrióták egyaránt szívesen gyűjtögették azokat a mozaikokat, amelyek alapján kisebb-nagyobb sikerrel lehetett keresni/megtalálni a regények hőseinek valóságos mintáit, ezzel véve részt a közös mítosz kiépítésében.

[8]

175 éve született Schickedanz Albert, a Millenniumi emlékmű, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum tervezője

[2021.10.14. 09:38] Hírek

175 éve, 1846. október 14-én született Schickedanz Albert építész, a Millenniumi emlékmű, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum tervezője. Kevés építésznek adatott meg, hogy architektonikus keretbe foglaljon egy teret, amely egy ország egyik legfontosabb, emblematikus történelmi, kulturális, idegenforgalmi színtere.

[9]

Különleges hangszerek kerültek a Zenetörténeti Múzeum gyűjteményébe

[2021.10.13. 14:00] Hírek

Egy Stowasser márkájú basszustárogató és egy Sáránszky-hegedű megvásárlásával gyarapította a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumát a Magyar Tudományos Akadémia.

[10]

Pilinszky fotóiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

[2021.10.13. 12:07] Hírek

Pilinszky János fotóiból nyílik kiállítás Az esetlegesség rétegei címmel szerdán a Műcsarnok Kamaratermében a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében.

[11]

Aki ellenállt a náciknak és a kommunistáknak: Varga Béla példamutató élete

[2021.10.13. 10:25] Hírek

Az ávósok autója Siófok közelében lemaradt, Varga Béla sofőrje ekkor gondolt egyet és lehajtott egy mellékútra, ahonnan figyelemmel kísérhették, ahogyan a prédájukat vesztett állambiztonságiak nagy iramban Budapest felé hajtanak. Vargáéknak ekkor már eszük ágában sem volt a főváros felé hajtani, inkább Sopron és az osztrák határ felé vették az irányt. Az 1995. október 13-án elhunyt katolikus papnak, kisgazda politikusnak élete során több hasonló helyzettel kellett megbirkóznia, ám nemcsak a kommunisták miatt.

[12]

Nem volt ellenszere a portyázó törököknek Kinizsi Pál nehézlovasságára

[2021.10.13. 10:21] Hírek

1479. október 13-án Kinizsi Pál temesi ispán és Báthori István erdélyi vajda hadai döntő győzelmet arattak Kenyérmezőnél a törökök felett. A török hadakat Báthorinak először nem sikerült feltartóztatnia, de amikor Kinizsi Pál csapatai a segítségére siettek, a csata győzelemre fordult.

[13]

Ha beindul a gőzös: a magyar mozdonygyártás története a vasút hőskorától a villamosításig

[2021.10.12. 11:43] Hírek

Már Széchenyi pártfogoltjai – a Nagy testvérek – is gőzmozdonyok tervezésébe fogtak, de a hazai mozdonygyártás csak a kiegyezés után vált „nemzeti érdekké”, ebben óriási szerepet játszott a MÁV – Baross Gábor irányításával végrehajtott – államosító politikája.

[14]

Csalóka jólétben élt a társadalom a „szocialista láger legvidámabb barakkjában”

[2021.10.11. 09:38] Hírek

„Aki nincs ellenünk, az velünk van” – a kétarcú Kádár-korszak fridzsiderszocializmusa látszólag hatékonyan funkcionált, a hiánygazdaság megszűnt, az életszínvonal lassan emelkedni kezdett. A háttérben azonban ott leselkedett a szegénység és az eladósodás réme.

[15]

Török szolgálatban halt meg 1848 angol születésű francia tábornoka, Guyon Richárd

[2021.10.11. 07:26] Hírek

165 éve, 1856. október 11-én halt meg Konstantinápolyban Guyon Richárd gróf honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc hőse, a branyiszkói győző. Guyon annyira biztos volt a branyiszkói csata sikerében, hogy előre megírta győzelmi jelentését.

[16]

Leharapott ujj, indiai fogság és megannyi kaland: Kittenberger Kálmán élete

[2021.10.10. 16:20] Hírek

140 éve, 1881. október 10-én született a felvidéki Léván Kittenberger Kálmán, Afrika-kutató, vadász, gyűjtő. Átfogó ismeretekkel rendelkezett Afrika állatvilágáról, továbbá a Nimród szerkesztőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a tudományos ismeretterjesztésben is.

[17]

"Vegyük egy fiatal medve hátsó negyedét" – elfeledett receptek a régmúltból

[2021.10.10. 08:45] Hírek

Régi szakácskönyveinket lapozgatva sokszor sajnálhatjuk, hogy mi minden tűnt el mára a konyhánkból. Ibolya, akácvirág, fűszeres bor, komlóhajtással készült kenyér, kökénylekvár – csupa olyan hozzávaló, melynek már a neve is ínycsiklandó. Aztán vannak, amelyeknek az egészséges táplálkozás miatt örülnénk: a rengeteg hazai halfajta, a gabonakása, a mandulatej, a mák-, a makk-, a dió- vagy éppen a tökmagolaj is gyakorta felbukkannak a receptekben. És persze szép számmal akadnak olyan alapanyagok is, melyek eltűnését mai szemmel talán már nem is bánjuk annyira.

[18]

A herceg és a táncosnő – Esterházy Pál és Ottrubay Melinda házasságának története

[2021.10.10. 08:00] Hírek

Micsoda pár! Esterházy Pál herceg volt az ősi család egyetlen, kétdiplomás tagja, felesége, a polgári származású Ottrubay Melinda pedig az első, aki megkapta a magyar balett történetében a táncművészet Oscarjának számító „primaballerina assoluta” címet. A 101 éve született hercegné és legendás táncosnő hűséges társ volt a nehéz években is. 

[19]

15 éven át élt az amerikai követség épületében Mindszenty József hercegprímás

[2021.10.07. 19:56] Hírek

76 évvel ezelőtt, 1945. október 7-én iktatták be esztergomi érseki tisztségébe Mindszenty Józsefet, az utolsó magyarországi hercegprímást. Mindszenty személyében elveihez ragaszkodó, minden diktatúrát gyűlölő vezető került a magyar katolikus egyház élére.

[20]

Ricse, Mobil, Edda, Illés: botrányok a pártállam könnyűzenei életében

[2021.10.07. 10:20] Hírek

„Az én szavam, akkor vonom vissza, amikor akarom” – hangoztatta a legenda szerint előszeretettel Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) híres-hírhedt popmenedzsere, a könnyűzene mindenható ura. A kádári egypártrendszer a populáris zene képviselőinek is sok arcát mutatta: időről időre módosította, mit tilt be és mit enged, általában az új stílusok megjelenése okozott riadalmat a pártapparátusban.

[21]

Jogilag megalapozatlanok, erkölcsileg vállalhatatlanok Haynau törvényszékének 1849-es ítéletei

[2021.10.06. 19:17] Hírek

A dicsőséges tavaszi hadjárat sorozatos sikereire alapozva, és a Magyar Királyság korábbi alkotmányos különállását figyelmen kívül hagyó olmützi alkotmányra válaszul a magyar országgyűlés 1849. április 14-én kimondta a Habsburg–Lotharingiai ház trónfosztását és Magyarország függetlenségét.

[22]

Könnyfakasztó történetek az aradi vértanúk utolsó óráiból

[2021.10.06. 17:00] Hírek

Az 1849. október 6-án kivégzett mártírok hősi viselkedésükkel megmutatták, hogyan lehet emelt fővel, méltósággal meghalni. Az eltiport szabadságharc után feketébe öltözött nemzet sem ismerhette pontosan az október 6-i áldozatok végóráit, mert a kivégzések nyilvánossága korlátozott volt.

[23]

Tíz tény az aradi vértanúkról

[2021.10.06. 13:27] Hírek

„Kegyelemből” bitó helyett golyó általi halál, hóhérsegédeknek osztott alsónemű, a londoni lincshangulat elől kocsmába menekülő Haynau – az aradi vértanúk kivégzésének és a nemzeti tragédia utóéletének kevéssé ismert t​örténetei.

[24]

Életük végéig őrizték hősi halottaik emlékét az aradi vértanúk özvegyei

[2021.10.06. 09:31] Hírek

Az aradi vértanúkhoz mérten kevesebb szó esik özvegyeikről, pedig sokuknak még az sem adatott meg, hogy hitvesüket eltemessék. Legtöbben életük végéig gyászolták elhunyt férjüket, nyugtalan lelkük nem lelt többé boldogságra.

[25]

Tragikusan korán halt meg Az ember tragédiájának szerzője, Madách Imre

[2021.10.05. 13:56] Hírek

157 éve, 1864. október 5-én halt meg Madách Imre magyar költő, író, ügyvéd, politikus, Az ember tragédiája című dráma szerzője.

[26]

A haza javára fordította gyűjtőszenvedélyét a nyughatatlan világutazó, Xántus János

[2021.10.05. 11:00] Hírek

 Az 1825. október 5-én született Xántus János igazi nyughatatlan utazó volt, aki az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is megfordult, Budapesten pedig állatkertet alapított.

[27]

Micisapka, miniszoknya és Trapper farmer: kis szocialista divattörténet

[2021.10.05. 09:35] Hírek

A magyarországi városi öltözködés története az 1945 utáni évtizedekben öt nagyobb periódusra osztható. Eleinte apró módosulásokkal, de lényegében a két háború közötti időszak viseletkultúrája folytatódott. Az ötvenes évek első fele ezzel ellentétben a kényszerű uniformalizálódás, a nemzetközi elszigetelődés, a ruha- és anyaghiány jegyében telt. 1956/57 fordulójától a hatvanas évek végéig lassú változás kezdődött: ismét általánossá és természetessé vált a divat követése, az ellátás is fokozatosan javult. A nyolcvanas évtized közepéig tartó újabb szakaszt az egyszerűsödés, egyúttal a divattrendek naprakész követése jellemezte, ekkor már csak egyes termékek és a kurrens cikkek hol átmeneti, hol tartósabb hiánya fordult elő. A rendszer alkonya pedig elhozta a stílusok gyors követését és keveredését, valamint a (tömeg)fogyasztás felértékelődését és általánossá válását.

[28]

Mítoszok övezik a hazai totózás legnagyobb nyereményének 1956-os forradalmi győztesét

[2021.10.05. 08:48] Hírek

74 éve, 1947. október 5-én vehették meg a futballdrukkerek első totószelvényeiket Magyarországon. A játék hatalmas sikernek bizonyult, bár a szabályokat folyamatosan átalakították.

[29]

Új könyv jelent meg a 18. századi arisztokrácia életéről

[2021.10.04. 17:14] Hírek

A 18. századi arisztokrácia életéről szóló könyvet mutatnak be kedden a gyulai Almásy-kastélyban. A könyv két, a Harruckern családdal kapcsolatban álló személy korabeli naplója alapján készült.

[30]

A nemzet művelésére és az egyházi kultúra fellendítésére áldozta életét Pázmány Péter

[2021.10.04. 11:15] Hírek

Pázmány Péter író, hitszónok, esztergomi érsek, a magyarországi ellenreformáció legjelentősebb alakja, a magyar nyelv egyik legnagyobb mestere 451 éve, 1570. október 4-én született.

[31]

Az első világháborúban tüzérként, a másodikban művészként vett részt Moholy-Nagy László

[2021.10.03. 07:45] Hírek

Különleges művészi szobrait az angol vámtisztek bombának hitték, neve a világban mindenhol nyelvtörővel ért fel, ezért inkább „Holy Mahagony”-ként hívták.  A második világháború során tükrök és fények segítségével tüntette volna el az amerikai városokat az ellenséges repülőgépek elől. A XX. század talán legnagyobb hatású és legizgalmasabb életű magyar képzőművésze bár úttörő szerepet játszott a tárgytervezés legújabb kori történetében, hazájában a nevét csak évtizedekkel halála után ismerte meg igazán a nagyközönség. Az utókor azonban gondoskodott róla, hogy a 126 éve született Moholy-Nagy László felejthetetlenné váljon: 2006 óta az ő nevét viseli a nagy múltú budapesti Művészeti Egyetem, ahonnan a világ talán legismertebb tárgya, a mára igazi popkulturális ikonná vált Rubik-kocka is elindult.

[32]

Új síremléket kapott a magyar zenetörténet kiemelkedő alakja, Erkel Ferenc

[2021.10.01. 11:04] Hírek

A Himnusz megzenésítője óriási szerepet vállalt a magyar nemzeti opera megteremtésében, továbbá bátran képviselte a nemzeti identitás eszméjét. A zene világnapjának előestéjén a síremléket egykor állíttató Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának közreműködésével tartottak megemlékezést.

[33]

Nem elég magyarnak lenni: Hollywood megalapítója, Zukor Adolf

[2021.10.01. 08:12] Hírek

A filmmogult, aki a mozgóképet népszerűvé, sőt jövedelmezővé tette, nevezték már a „filmgyártás Napóleonjának” és „Hollywood megalapítójának” is. 1960-ban a Hollywoodi hírességek sétányán csillagot kapott, a 80. és 100. születésnapját pedig az egész filmipar ünnepelte.

[34]

A legendás divattervező, Rotschild Klára életéről készül film a Nemzeti Filmintézet támogatásával

[2021.09.30. 13:37] Hírek

A gyártási támogatást további három televíziós filmtervnek is megítélték, Brenner Jánosról sorozat, míg a Vígszínház 125 éves történetéről, illetve az Országház és a Kossuth tér megújulásáról dokumentumfilm készül.

[35]

A nemzetiségiek békés egymás mellett élését hirdette egész életében Sütő András

[2021.09.30. 12:04] Hírek

15 éve, 2006. szeptember 30-án halt meg Sütő András Kossuth- és Herder-díjas író, a romániai magyar kulturális és politikai élet kimagasló személyisége, aki valamennyi művében az anyanyelv és a közösségi összetartozás megőrzésének fontosságát vallotta.

[36]

Végleg elveszett a békés megegyezés reménye a pákozdi csata után

[2021.09.29. 15:26] Hírek

Az újonnan felállított magyar honvédsereg a szabadságharc első ütközetében, 1848. szeptember 29-én megvívott pákozdi csatában legyőzte a forradalom eltiprására indult Josip Jelačić horvát bán csapatait.

[37]

Egy Károli Biblia és egy Kossuth-kézirat volt a hétvége legkapósabb aukciós tétele

[2021.09.28. 13:28] Hírek

Az antikvarium.hu által 15. alkalommal megrendezett tematikus aukció 10 napig tartott, a legtöbbet – 710 ezer forintot – egy 1794-ben kiadott Károli Biblia korabeli, bőr díszkötéses példányáért fizettek.

[38]

Már forgatják a Hadik András huszárkapitányról szóló filmet

[2021.09.28. 10:54] Hírek

A nagyjátékfilmet a tervek szerint január 12-ig forgatják az ország különböző pontjain, a felvételeket Mohácson kezdik és a Vajdahunyad várában zárják majd – tudatták a film készítői hétfőn az MTI-vel.

[39]

Erdélyi vendéglősök és algériai artisták – a budapesti vendéglátás a húszas-harmincas években

[2021.09.28. 09:35] Hírek

Budapest mindig is soknemzetiségű város volt, aminek köszönhetően étkezési kultúrája is igen változatos képet mutatott. A XX. század első felében aztán az újabb betelepülők még színesebbé és izgalmasabbá tették a hazai éttermek, kávéházak kínálatát. Nagy szerepet játszottak ebben az elcsatolt országrészekről érkező honfitársaink. 

[40]

Világos után még az amnesztiáért harcoltak, végül szabadon távozhattak a komáromi erőd hősei

[2021.09.27. 14:44] Hírek

172 éve, 1849. szeptember 27-én – másfél hónappal a magyar szabadságharc bukása, a világosi fegyverletétel után – Klapka György tábornok is aláírta a komáromi vár megadásának előfeltételét képező megegyezést, amely szabad elvonulást biztosított a várőrség mintegy 30 ezer tagja részére.

[41]

Idehaza csekély elismerésben részesült, a fasizmus elől Amerikába menekült Bartók Béla

[2021.09.26. 10:01] Hírek

76 éve, 1945. szeptember 26-án hunyt el New Yorkban Bartók Béla, a múlt század kiemelkedő magyar zeneszerzője, népzenekutató, zongoraművész, zenepedagógus. Hazaszállított hamvait 1988. július 7-én Budapesten helyezték végső nyugalomra.

[42]

Akinek a szótárából hiányzott a feladni szó: Gillemot Ferenc, a sport megszállottja

[2021.09.26. 08:50] Hírek

A testmozgásra a XIX. század végén még úri passzióként tekintettek, úgy, ahogy a Műegyetem dékánja Ilosvay Lajos professzor fogalmazott: „Az ivás, a kártya, a tánc és a sport nem vezethet jóra!” Ebben a társadalmi környezetben kellett megteremteni a sport alapjait azoknak a fanatikus férfiaknak, akik közé Gillemot Ferenc is tartozott.

[43]

Az I. világháború és balszerencsék sorozata vetett véget a kecskeméti művésztelep virágzásának

[2021.09.24. 15:53] Hírek

81 éve, 1940. szeptember 24-én hunyt el Iványi-Grünwald Béla festőművész, a kecskeméti művésztelep vezetője. A szecesszió egyik hazai úttörője volt, a nagybányai művésztelep egyik alapítójaként, továbbá az ott működő szabadiskola tanáraként is aktív szerepet vállalt.

[44]

Kivégzésekkel zárult a Rákosi-korszak egyik legnagyobb boszorkányüldözése, a Rajk-per 

[2021.09.24. 15:25] Hírek

72 éve, 1949. szeptember 24-én hirdetett ítéletet a dr. Jankó Péter vezette népbírósági tanács Rajk László exkülügyminiszter és öt társa perében. A kirakattárgyalás során minden az előre megtervezett koreográfia szerint zajlott.

[45]

Mátyás király corvinái a Spitzbergák permafrosztjába kerültek

[2021.09.24. 12:48] Hírek

Magyarország először helyezett el digitalizált kultúrtörténeti dokumentumokat az Északi-Sarkvidéki Világarchívum (Arctic World Archive) Spitzbergákon található tárolójában. A válogatást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből állították össze.

[46]

A kultúrmisszió nevében pofonokat is osztottak, mégis egy nemzedék lelt otthonra az Ifiparkban

[2021.09.23. 17:04] Hírek

37 éve, 1984. szeptember 23-án zárt be a legendás budai Ifipark, amely húsz éven át volt a fővárosi fiatalság szórakozóhelye. Mivel 1961 után nem foglalkoztak a karbantartásával, állaga leromlott. 1980 májusában, a tízezer nézős Edda-koncerten a bejárat melletti kőkorlát leomlott, öten megsebesültek.

[47]

Fantasztikus időutazással kezdődött meg a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

[2021.09.22. 10:59] Hírek

Korda Sándor Az aranyember című, 1918-ban készült némafilmjének vetítésével megkezdődött a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton; a vasárnapig tartó rendezvényen szabadtéri mozival, frissen felújított magyar és külföldi klasszikusokkal várják a közönséget.

[48]

Madagaszkár királyaként írni-olvasni tanította a szigetlakókat a kalandor magyar utazó

[2021.09.20. 18:15] Hírek

Benyovszky Móric, a kalandorokban gazdag 18. század egyik legmerészebb világutazója, a több nemzet hőseként számon tartott madagaszkári király 275 éve, 1746. szeptember 20-án született a Nyitra vármegyei Verbó városában.

[49]

Hollywooddal és az amerikai filmdömpinggel is felvette a kesztyűt Korda Sándor brit filmstúdiója

[2021.09.16. 19:35] Hírek

128 éve, 1893. szeptember 16-án született Korda Sándor, a brit filmgyártás megteremtője, akit a világ Sir Alexander Korda néven ismer. Élete népmesére emlékeztet, egy kis alföldi faluból indulva hódította meg a világot, és a filmrendezők közül elsőként emelték lovagi rangra.

[50]

Alig néhány héttel nyerte meg a versenyfutást a C-vitamin felfedezéséért Szent-Györgyi Albert

[2021.09.16. 18:38] Hírek

128 éve, 1893. szeptember 16-án született Budapesten Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését, a Nobel-díjat Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért nyerte el.

Bezár