2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kedvelte Robert Kennedy-t, de az Izraelnek ígért vadászgépek miatt mégis lelőtte

2024. június 5. 09:50 Múlt-kor

A folyosó tömve volt emberekkel. Mindenki kezet akart rázni Robert Kennedy szenátorral, aki megpróbálta keresztülverekedni magát a hotel konyharészlegén. Az izgalom szinte tapintható volt, az elnökjelölt Kennedy megpróbált minden őt éltető támogatóját üdvözölni. Hirtelen lövések dördültek, Kennedy a padlóra zuhant, az ünneplő tömegen pedig úrrá lett a pánik. 1968. június 5-én egy dühös és bosszúvágytól hajtott 24 éves palesztin fiatalember, Sirhan halálosan megsebesítette Robert Francis Kennedy szenátort, a pár évvel korábban merényletben életét vesztő amerikai elnök, John F. Kennedy öccsét.

Robert F. Kennedy
Robert F. Kennedy testvéreivel

Sirhan Bishara Sirhan 1944-ben Jeruzsálemben látta meg a napvilágot, a brit ellenőrzés alá tartozó Palesztinában. Sirhan gyermekkorára az arab-izraeli konfliktus által szült erőszak vetett baljós árnyékot. A trauma bátyja halálával, akit egy katonai gépkocsi gázolt halálra, tovább mélyült.

A közel-keleti káoszból Sirhan és családja az USA által a palesztin menekültek részére kiadott speciális vízum segítségével az Egyesült Államokba menekült. A fiatal fiú zsokénak készült, de egy fejsérülés miatt fel kellett adnia álmait. A Közel-Keleten szerzett lelki sebek pedig az USA-ban is tovább emésztették a lelkét.

A végzet kiszámíthatatlan és szeszélyes. A fiatal palesztin kedvelte későbbi áldozatát, Robert Kennedyt, akit a gyengék és a hátrányos helyzetűek védelmezőjének tartott. A politikus egyik beszéde, amelynek Sirhan a rádióban fültanúja volt, azonban megváltoztatott mindent.

Sirhant akkor öntötte el a düh, amikor meghallotta, hogy Kennedy 50 vadászbombázót ígért Izraelnek, amelyekkel nézete szerint a zsidók az ellenük harcoló palesztin szabadságharcosok sorait fogják majd ritkítani.

A felháborodott Sirhan radikális lépésre szánta el magát, elhatározta, hogy megöli Kennedyt. A fiatalember lelkileg felkészítette magát a véres tettre.

Három héttel a merénylet előtt ezt írta a naplójába: „Kennedynek 1968. június 5-én meg kell halnia”. Az időpont megválasztása szimbolikus volt, hiszen egy évvel korábban azon a napon tört ki az Izrael diadalával és az arab országok megalázó vereségével végződő hatnapos háború.

1968. június 4-én javában dübörgött a Demokrata Párton belüli elnökjelöltségért folyó kampány. Robert F. Kennedy, aki éppen aznap aratott diadalt a Demokrata Párt kaliforniai előválasztásán, a Los Angeles-i Ambassador Hotelben tartott beszédet híveinek és a kampányában dolgozó munkatársainak.

Miután befejezte szónoklatát a konferenciatermet a szálloda konyhai részlegén áthaladva hagyta el, ahol Sirhan várt rá, aki nem sokkal éjfél után adta le a halálos lövéseket a szenátorra.

Sirhant a merénylet helyszínén lefogták. A bíróság halálra ítélte, ám ezt nem hajtották végre, mert a verdiktet végül 1972-ben életfogytiglan letöltendő börtönbüntetésre enyhítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ifjú Kennedy (balról a második) 1944–1945 telén

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár