2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Katasztrófákat túlélő ápolónő, szívószál és Marilyn Monroe: ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2022. január 8. 21:10 Múlt-kor

Az elmúlt hét során is számos izgalmas írással próbáltunk kedveskedni olvasóinknak. Bemutattuk az egykori amerikai díva, Marilyn Monroe nem éppen csillogással körbevett valódi életét, felidéztük Newton megfigyeléseinek nagyhatású eredményeit, foglalkoztunk a szívószál történetével, megismerkedtünk Violet Jessoppal, aki három tengeri hajókatasztrófát is túlélt, végül megemlékeztünk a Gyűrűk Urának szerzőjéről, J. R. R. Tolkien-ről.

montázs

Senki sem tudta, ki lehet az apja

Marilyn Monroe vitathatatlanul korának egyik legnagyobb hollywoodi sztárja volt. De nem csak saját korában rajongtak érte – a díva arca most, több mint ötven évvel később, még mindig látható az emléktárgyak sokaságán a Hollywood Boulevardon.

Mit lehet mondani az ikonról, amit még nem mondtak el? Nos, itt van néhány dolog, amit talán még nem tudtunk Norma Jeane Mortensonnal kapcsolatban. Marilyn Monroe Los Angelesben született 1926. június 1-jén. Az anyakönyvi kivonatában a Norma Jeane Mortenson név szerepelt. Gyerekkorát különböző nevelőszülőknél és árvaházban töltötte, nem véletlenül.

Már gyermekként is igen labilis és gyenge volt, ami nem is csoda a mentális betegségben szenvedő anyja (Gladys Baker negatívvágóként dolgozott a Consolidated Film Industriesnél) miatt, de lelkiállapotára az is rányomta a bélyegét, hogy senki nem tudta megmondani, ki lehetett az apja.

Tolkien, a Gyűrűk Urának írója

John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született Bloemfonteinben, Oranje Szabadállamban (ma Dél-Afrika része). Hároméves korában édesanyjával, Mabellel és öccsével, Hilaryval Angliába utaztak hosszabb családi látogatásra, de édesapja, Arthur Reuel Tolkien reumás lázban elhunyt, mielőtt követhette volna őket. Mabel családja egy ideig Tolkienék segítségére volt, de amikor Mabel áttért a római katolikus hitre, baptista rokonai megszakították vele az összeköttetést.

A Tolkien fivéreket hamarosan újabb csapás érte: cukorbeteg anyjuk 1904-ben elhunyt. Innentől a két fiút Mabel gyóntatóatyja, Francis Morgan atya vette gondozásába. Tolkien a King Edward’s Schoolban és a St Philip’s Schoolban tanult, majd 1911-ben felvételizett Oxfordba, ahol eleinte ókortudománnyal foglalkozott, de 1913-ban tanárai biztatására angol nyelvre és irodalomra váltott, és 1915-ben diplomát szerzett.

A Titanic és az ismeretlen csecsemő

Jessop karrierjének következő állomása a paramétereiben az Olympickel szinte megegyező, elsüllyeszthetetlennek hitt RMS Titanic volt, ahol barátai unszolására kezdett dolgozni. A hajón volt akkor is, amikor 1912. április 10-én a monstrum Southamptonból elindult New Yorkba, s a negyedik éjszakán jéghegynek ütközött. A tragikus pillanatban Violet éppen aludt.

Miután Jessop a fedélzetre ment, egy ideig egy másik stewardessel nézte, ahogy a nőket és a gyerekeket a mentőcsónakokba tessékelik, majd egy tiszt őket is besegítette az egyikbe, hogy a hajó női utasai lássák, nincs mitől félniük. Amikor már elkezdték lefelé engedni a mentőcsónakot, a tiszt váratlanul egy kisbabát nyomott Violet kezébe.

Karjában a csecsemővel a stewardess a mentőcsónakból volt szemtanúja a Titanic süllyedésének, amit később így mesélt el: „A kis szellő – az első, amit éreztünk azon a csendes éjszakán – jeges széllökésként robbant az arcomba. Olyan volt, mint egy mindenen keresztülhatoló hideg kés. Kővé dermedve ültem a hidegtől és a gyötrelemtől, úgy figyeltem, ahogy a hajó megbillen.

A mesterséges szalmaszál születése

Stone a szabadalom benyújtása után rögvest elkezdhette új találmányának a tömeggyártását. Évekkel korábban ugyanis már aktiválta tervezői géniuszát és megtervezett egy cigarettaszipkák sorozatgyártására alkalmas gépet, amelyre alapozva egy gyárat is létrehozott. 1890-re washingtoni gyára már több szívószálat gyártott, mint szipkát.

Ám a szívószálhasználók élete ekkor még nem volt gondtalan. Stone szívószálai ugyanis nagyon keskeny átmérővel jöttek le a futószalagról, így egy pohárba legalább kettő kellett belőlük, hogy a fogyasztó megfelelő mennyiségű italt tudjon felszippantani poharából.

Az átmérők az idő múlásával egyre nőttek, majd a második mérföldkő a szívószál történetében 1937-ben jött el, amikor egy másik amerikai, bizonyos Joseph Friedman megalkotta a mágikus csövek hajlítható verzióját.

A második világháborút követően a plasztik belépett az emberek életébe és egyre több használati tárgy készült műanyagból. Az 1960-as években a műanyag szívószálak valósággal elárasztották az USA-t, mivel gyártásuk egyszerű és olcsó volt, és emellett igen strapabíróknak is számítottak.

Akinek a fejére esett az alma

A máig népszerű történet szerint a gravitáció törvényének megalkotásához egy fáról a földre pottyanó alma adta az inspirációt. Az eseményt Newton asszisztense örökítette meg memoárjában s Voltaire is beszámolt a jelenetről:

„Miért esik az alma mindig a földre, tette fel a kérdést magának. Miért nem oldalra vagy felfelé esik, hanem mindig a föld középpontja felé?” Newtont a gravitáció jelensége mellett az is foglalkoztatta, vajon a gravitáció egészen a Hold pályájáig érvényesül-e.

A polihisztor vizsgálta a fénytörés jelenségét, fényelméletet alkotott, s saját kezűleg megépített egy új teleszkópot, amely ma Newton-távcső néven ismert. Prizmákkal is kísérletezett, de hamar rájött, hogy ezekből nem ismerheti meg a szem anatómiáját, sem pedig azt, hogy a szem hogyan érzékeli a színeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár