2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jezsuita, szabadkőműves és titkos ügynök egy személyben: Nagy Töhötöm fordulatos élete

2022. március 29. 14:15 Petrás Éva

A száműzetés új világa

Nagy Töhötöm 1947. január 4-én indult Rómából Montevideóba. Bár áthelyezése küzdelmének kudarcát jelezte, paradox módon mégis ennek köszönhette, hogy – Kerkai Jenővel ellentétben – elkerülte a börtönt. A Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztályától ugyanis 1947. március 10-én már idézés érkezett üres lakására. Ő mindazonáltal száműzetésnek élte meg Dél-Amerikába kerülését.

Elsőként Uruguayban rendezkedett be. Megtanult spanyolul, és tanított a montevideói szemináriumban. Ezután a KALOT mintájára szociális parasztmozgalom szervezésébe kezdett, ám igyekezete megtört a montevideói érsek konzervativizmusán. Mozgástere egyre szűkült, míg végül az érsek minden mozgalmi lehetőséget elvett tőle, a végén már csak katekizmust taníthatott és gyóntathatott.

Ekkor úgy döntött, áttelepül Argentínába, ahol kezdetben a fővárosban a jezsuita rend dél-amerikai kollégiumában oktatott. Ám ott azzal vádolták, hogy szociális tanításaival fellázítja az egész nemzetközi jezsuita kollégiumot, ezért a Buenos Aires-i érsek eltiltotta a tanítástól. Ekkorra Nagy komoly hivatásválságba került, ezért az általános rendfőnökhöz fordult, s kérte, hogy bocsássák el a jezsuita rendből. Döntését részben az elszenvedett sérelmekkel, részben korábbi hitkételyeivel indokolta. Végül a pápa 1948 őszén engedélyezte számára a laikus státust.

Nagy Töhötöm tehát ismét új életet kezdett, s az elkövetkező 22 évben Argentína vált a hazájává. 1948 szeptemberében meg is nősült. Felesége Pölöskey Paulina, egy erdélyi eredetű emigráns magyar család gyermeke lett. Leányuk, Krisztina 1949 szeptemberében született.

Amikor Nagy Argentínában immáron világiként berendezkedett, a katolikus egyház után újabb spirituális otthont keresett magának. Így került a szabadkőművesség vonzásába. Feljegyzései szerint 1952-ben valódi kilétét és múltját eltitkolva, álnéven lépett be az argentin „Estrella del Oriente” páholyba. Beavatásakor arra a kérdésre, hogy mit vár a szabadkőművességtől, egymondatos választ adott: „Új tartalmat életemnek.” A különböző fokozatokat nagyon gyors ütemben teljesítette, és amikor magyar nyelvű szabadkőműves-páholy alakult Buenos Airesben, ő is hozzájuk csatlakozott.

Ekkortájt érlelődött meg benne az a terv, hogy összebékíti a katolikus egyházat a szabadkőművességgel, amelyre – úgy érezte – kivételes helyzete predesztinálta. Tapasztalatait és nézeteit 1963-ban spanyolul, 1965-ben magyarul is megjelentette Jezsuiták és szabadkőművesek címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár