2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Izrael fegyvereket adott el Argentínának a Falkland-szigeteki háború idején

2016. augusztus 24. 16:27 MTI

A titkosítás alól frissen feloldott brit diplomáciai feljegyzések alátámasztják, hogy Izrael fegyvereket adott el az argentin katonai rezsimnek az 1982-es Falkland-szigeteki háború idején - közölte a The Daily Telegraph szerdán.

Argentin katonák a Falkland-szigetei háború idején 1982 májusában
Argentin katonák a Falkland-szigetei háború idején 1982 májusában

A brit lap a kutathatóvá vált külügyminisztériumi iratokra hivatkozva arról írt, hogy Izrael már az 1980-as évek elején Skyhawk támadó repülőgépeket adott el a dél-amerikai országnak. Ilyen típusú vadászbombázókkal támadta az argentin légierő a brit hadihajókat, amelyek közül négyet elsüllyesztett - például a Sir Galahad szállítóhajót, fedélzetén 48 tengerésszel és katonával -, további négyben pedig jelentős károkat okozott.

Az izraeli fegyvereladásokról először egy argentin újságíró, Hernán Dobry írt 2011-ben megjelent könyvében. Kutatásai szerint a zsidó állam Perun keresztül gázálarcokkal, radarrendszerekkel, levegő-levegő rakétákkal és a szokásos 1300 helyett 1500 literes repülőgép-üzemanyagtartályokkal látta el a Leopoldo Galtieri tábornok vezette juntát. Utóbbinak azért volt jelentősége, mert segítségükkel az argentin harci repülők gond nélkül el tudtak jutni a szárazföldtől 460 kilométerre lévő Falkland-szigetekre és vissza, keletebbre kényszerítve ezzel a brit hajókat.

A londoni diplomáciai iratok szerint a fegyverexport a brit győzelemmel záruló falklandi háború után is folytatódott, amiből egy idő után Tel-Aviv nem is csinált titkot, és azzal érvelt, hogy az Argentínával kötött egyezsége létfontosságú az izraeli fegyvergyártás számára, Nagy-Britannia pedig amúgy is munícióval látja el Izrael ellenségeit az arab világban.

A brit külügyminisztérium közel-keleti és észak-afrikai részlegének vezetője 1984. november 16-án azt írta: "Izrael egyike volt annak a maroknyi országnak, amely fegyverrel látta el Argentínát a falklandi háború alatt, és azóta is". Christopher William Long szerint Geoffrey Howe akkori külügyminiszter személyesen kérte a tel-avivi kormányt, hogy szüntesse be az eladásokat. A részlegvezető a maga részéről viszont úgy gondolta, hogy Izrael fittyet hány majd erre. "Az Argentínával kapcsolatos érdekeik felülírnak bármiféle készséget, amelyet egyébiránt esetleg tanúsítanának a segítségünkre" - fogalmazott egy arról szóló jelentéshez fűzött feljegyzésében, hogy Izrael Skayhawk típusú harci repülőket adott el a dél-amerikai országnak a Falkland-szigeteki háború előtt.

A titkosítás alól feloldott dokumentumokkal kapcsolatban a The Daily Telegraph emlékeztetett arra is, hogy Hernán Dobry könyvében idézte az Isrex izraeli fegyvergyártó argentin kirendeltségének egyik munkatársát, aki szerint Menáhem Begin, a zsidó állam 1977 és 1983 közötti miniszterelnöke gyűlölte a briteket. Begin a palesztinai önálló zsidó állam megteremtéséért küzdő földalatti szervezet, az Irgun parancsnoka volt az 1940-es években. Dov Gruner nevű egyik bajtársát 1947-ben felakasztották a britek. Dobry szerint Begin bosszúként is tekintett az argentin junta felfegyverzésére. "Odafönt Dovnak tetszeni fog ez" - mondta állítólag, miután jóváhagyta a Falkland-szigeteki háború idején a fegyvereladásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár