2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Intő jelként építették a törökök 1809-ben Niš koponyatornyát

2020. június 5. 14:13 Múlt-kor

„Láttam egy hatalmas tornyot, amely a síkság közepén emelkedik, olyan fehér mint a pároszi márvány. (…) A falai emberi koponyák szabályos soraiból állt. Egyes részeken a hajzat még mindig rajtuk volt és fújta a szellő” – írta Alphonse de Lamartine francia költő az 1830-as években, amikor a még török uralom alatt álló Nišbe látogatott. Néhány évvel korábban a felkelő szerbek véres csatát vívtak a törökökkel. A győzedelmeskedő oszmánok a levert szerb katonák koponyáiból egy tornyot építettek, mintegy intő jelként.

Niš koponyatornya

Az Oszmán Birodalom hadvezérei több esetben is építtettek már koponyatornyokat lázadozó, majd legyilkolt alattvalóik csontjaiból, hogy így szegjék kedvüket a további felkelésektől. Az üzenet sok esetben célba talált.

Az 1804 februárjában indult, Djordje Petrović-Karadjordje vezette első szerb felkelés során a lázadók komoly katonai sikereket értek el, ám 1809 májusában a čegari csatában végül súlyos vereséget szenvedtek a török erőktől. Az ütközet egyik leghíresebb momentuma az volt, amikor a Stevan Sinđelić irányította 3 ezer fős szerb egységet körbekerítette az ellenség. A csapattestek közötti kommunikáció hiánya, valamint a hadvezérek közti versengés következtében Sinđelić emberei nem kaptak támogatást társaiktól.

A túlerőben lévő oszmánok hatalmas veszteségeket szenvedtek, ám végül – számos sikertelen támadást követően – áttörték a szlávok vonalait. Sinđelić pontosan tudta, elfogásuk esetén karóbahúzás lesz a büntetésük, így a végső vereség előtt döntött: a még rendelkezésükre álló puskaport felhasználva felrobbantották az állásaikat, aminek következtében nem csupán a még megmaradt szerb felkelők, hanem a támadó törökök is életüket vesztették.

A ruméliai vilajet élén álló Hursid pasa elrendelte, hogy a mártírhalált halt felkelők fejét vágják le, majd nyúzzák meg, a koponyacsontokat pedig elküldette II. Mahmud szultánnak, aki a megszemlélésük után visszajuttatta Nišbe, ahol a törökök megépítették a híres koponyatornyot, mintegy intő jelként, hogy így figyelmeztessék a helyieket: nem érdemes ujjat húzni Isztambullal.

A torony 4,5 méter magas lett, 952 koponya alkotta, amelyek 14 sorban ültek egymás mellett az építmény mind a négy oldalán. A helyiek Ćele kula, míg a törökök Kelle kulesi néven emlegették. Az ezt követő évtizedekben egyre csak fogyatkoztak a toronyból a koponyák, néhány helyi azért vett ki egy-egy csontot, mert dicstelennek tartotta a mártírok emlékét ily módon besározni, mások eltemetésükkel akarták elbúcsúztatni a Čegar-dombnál elesett szeretteiket, de olyanok is akadtak, akik csupán ereklyéket gyűjtöttek.

Niš utolsó török vezetője, Midhat pasa az 1860-as évek végén úgy döntött, el kell távolítani a toronyból a még megmaradt koponyákat, hiszen azok már rég nem szolgáltak a lázadók elrettentésére, csupán a török kormányzattal szembeni ellenszenvet táplálták, és emlékeztetették a helyieket a birodalom múltbeli kegyetlenkedéseire.

Miután 1878-ban végleg kivonultak a törökök Nišből, a szerb királyi hadsereg átvizsgálta a környéket, hogy megtalálja a földbe ásott, elrejtett vagy emlékbe hazavitt koponyákat. Az egyiket például még a falazatba ágyazódta leltek meg, ez a belgrádi Nemzeti Múzeumba került. Nem sokkal később az ország függetlenségi küzdelmeinek szimbólumává váló torony fölé egy kápolnát építettek. Ma már csupán 58 koponya látható a Szerbia egyik legnagyobb látványosságává váló torony falain, a hagyomány szerint az egyik – amely üvegvitrin mögött tekinthető meg – magáé Sinđelićé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár