2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív mobilapplikáció készült a Pál Utcai Fiúkból

2019. április 10. 12:07 MTI

A Pál utcai fiúk nyomában címmel mobilapplikációs séta készült Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában. Az okostelefonos interaktív séta segítségével Molnár Ferenc világhírű regényének helyszíneivel lehet megismerkedni.

Kedden mutatták be azt a mobilapplikációt, mely interaktív séta segítségével ismerteti meg az érdeklődőket a világhírű regény, A Pál utcai fiúk helyszíneit. A sétafejlesztés a Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában valósult meg. A séta bemutatóját kedden tartották a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában és Gimnáziumban, ahol a IX. kerület polgármestere, Bácskai János azt mondta, „A Pál utcai fiúk olyan, mintha velünk történne,mindannyian szeretnénk a regény hősei bőrébe bújni. A mobilapplikációs sétával a mű történetei, élményei élhetőek újra.”

A bemutató helyszínének kiválasztása sem véletlen. Ugyanis Molnár Ferenc 1887 és 1895 között járt a ma Szent-Györgyi Albert nevét viselő intézménybe, amely akkor még református főgimnázium volt, és itteni élményeit sűrítette A Pál utcai fiúk-ba. Bácskai János azt is mondta, hogy a mobilapplikáció, ez a 21. századi találmány közelebb hozza az olvasást a mai ifjúsághoz. „A 19-20. század fordulója körül még lóvasút járt az Üllői úton, de a két kerület, Ferencváros és Józsefváros életét akkor és ma sem választotta el semmi, csak a közigazgatás” – mondta.

Sára Botond Attila, a VIII. kerület vezetője pedig arról beszélt, hogy a digitalizált módszerek új alapokra helyezik a magyar oktatási rendszert, a tanulás könnyebb és élvezetesebb lesz így. „A két kerületben ma is a regény helyszínein éljük mindennapjainkat” – mondta.

A Guide@Hand Budapest mobilapplikáció 2011-ben indult, és egy kutatási projekt részeként valósult meg. Az ebben elérhető legújabb séta az MTA SZTAKI eLearning osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében jött létre. Márkus Zsolt László, a az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője azt mondta a bemutatón, hogy a Guide@Hand már körülbelül 250 hasonló, budapesti sétát hotott létre.

„A Pál utcai fiúk nyomában séta az ingyenes applikáció letöltése után a sétalistában érhető el, így a séta során már nincs szükség internetre, csak GPS-re” – mondta. Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője azt is elmondta, hogy az új séta a Nemzeti Múzeum elől indul, átmegy a Kálvin téren, az iskolán, a Práter utcán, majd az Üllői út túloldalán a Mária utcába jutunk el, utána a Pál utcába, a Nagytemplom utcába (ahol a Grund volt), a Tömő utcába, végül az Illés utca 25., a Fűvészkert elé jutunk.

„Az interaktív séta tizenhárom látványossághoz kalauzol el minket, valamennyihez rövid ismertető, építészeti leírás kapcsolódik, részletek hangzanak el a regényből, a kor hangulatát visszadó zenei betétekkel együtt. Hamarosan videóanyag is elérhető lesz” – mondta Gönczi Ambrus. Az anyagot archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is színesíti.

Molnár Ferenc regénye egyike a legismertebb magyar műveknek. Magyar nyelven több mint nyolcvan alkalommal adták ki, számtalan nyelvre lefordították, Albániától Mexikóig, Japántól Norvégiáig szinte minden nagyobb európai, ázsiai és amerikai országban olvasható Boka, Nemecsek és a többi fiú története.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jelenet a filmből (kép forrása: 24.hu)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár