2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Így lépte be magát a troll macska a történelembe

2015. augusztus 3. 13:20

Mintegy kétezer évvel ezelőtt egy macska lépett rá a még meg nem száradt, formálható agyagcserépre, amely így örökre megőrizte a háziállat lábnyomait. Az érdekes lelet évtizedek óta egy délnyugat-angliai múzeumban feküdt észrevétlenül, miután 1969-ben Gloucesterben megtalálták több száz másik lelettel együtt, ugyanis csak most fedezték fel, mi is látható a hétköznapi tárgyon.

Kétezer éves macskalábnyomok

„Úgy tűnik, abban az időben a régészeket jobban érdekelte az ásatás, mint az, hogy mit is találnak” - mondta a Discovery Newsnak kissé ironikusan David Rice, a Gloucesteri Városi Múzeum kurátora, aki újra elővette az 1969-es ásatás jegyzőkönyveit, valamint leleteit, így lelt a macskanyomokra. A vizsgálatok szerint a háziállat i. sz. 100 körül sétálhatott át a még nedves cserépen, amelyet kitettek a napra száradni.

Annak ellenére, hogy igen jól láthatóak a nyomok (vagyis a hiba), a rómaiak kiégették az ún. tegula típusú cserepet, amelyet a mai Gloucester Berkeley utcáján található, mintegy 1900 évvel ezelőtt épült lakóépületének tetejének befedésére használtak. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy az állatot kedvtelésből tartotta egy római katona, aki éppen a helyszínen állomásozott.

„Britanniában található az egész Római Birodalmon belül a legtöbb macskalenyomat a cserepeken, így levonhatjuk azt a következtetést, hogy a korszakban az itt élők szerethették a leginkább a macskákat” - mondta Rice. A különös leletet most kiállítják a városi Múzeum és Művészeti Galériában, így bárki megtekintheti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár