Hitler elfeledett szövetségesei

Így éltek az amerikai koncentrációs táborba zárt japánok

2015. július 22. 08:21

Az 1941 decemberi Pearl Harbor-i japán támadást követően az amerikai katonai vezetés úgy döntött, hogy az Egyesült Államokkal hadban álló országokból származó állampolgáraikat internálják, aminek következtében 110-120 ezer japán-amerikait vittek el otthonaikból és távolítottak el munkahelyükről. A nyugati államokban nyolc tábort állítottak fel. 1943-ban a neves fotográfus, Ansel Adams az egyik dél-kaliforniai táborba tett egy körutat, hogy fényképekkel dokumentálja az állami jogtalanságot.

Bridzsparti egy kaliforniai tábor egyik barakkjában

Az 1941. december 7-én végrehajtott japán támadás súlyos csapást mért az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájára, s hónapokra megbénította azt. 1941 végén - habár hadüzenetet küldött a szigetországnak - az USA még a saját nyugati parti védelmét is csak igen nehezen tudta ellátni, arra pedig még hetekig nem is gondolhattak, hogy inváziót indítsanak a térség egyik legerősebb állama ellen. Az amerikai vezetés emellett komolyan tartott egy, a nyugati partok elleni japán támadástól. A hadüzenet nélküli japán bombázások után az idegengyűlöletre egyébként is fogékony amerikai lakosság körében eluralkodott a pánik, s az országukban élő japánokra mint potenciális kémekként tekintettek.

A kaliforniai Manzanar Relocation Center bejárata

Azt vizionálták, hogy a hazai japán lakosság fényjelekkel kommunikál a közelben ólálkodó japán bombázókkal, egy cikkíró pedig igencsak furcsának tartotta, hogy a hazai japánok paradicsomültetvényein lévő napernyők miért mindig a legközelebbi légitámaszpont felé mutatnak. Jellemzőek John L. DeWitt altábornagy a sajtó előtt elmondott szavai: „egy japó mindig is japó marad (...) függetlenül attól, hogy amerikai állampolgár-e.”

Macumoto egy csapat gyermeket szórakoztat a verandán

1942. február 16-án Franklin Delano Roosevelt elnök aláírta a 9066-os elnöki rendeletet, amelyben felhatalmazta a hadügyminisztert és az illetékes katonai vezetőket arra, hogy tetszőleges katonai körzeteket jelöljenek ki, amelyeknek bármely lakója kitelepíthető. Ekkorra már javában folyt a japán-amerikaiak összegyűjtése az USA nyugati államaiban. Az összeterelt mintegy 110-120 ezer japánból egyébként 80 ezren sohasem voltak Japánban, ők voltak a „niseik”, vagyis a második generációs bevándorlók, akik amerikai földön látták meg a napvilágot, és ott is nevelkedtek - ennek ellenére etnikai alapon tartóztatták le őket.

Betegtalálkozó az ideiglenes kórház előtt

Kaliforniában a lakosság alig 2%-a volt japán származású, legtöbbjüket internálták, a sors iróniája, hogy Hawaiion, ahol több mint 150 ezer japán származású élt, csupán 1800 főt vittek táborba, hiszen a japánok munkaereje nélkül mind a polgári, mind a hadigazdaság összeomlott volna. A táborokat a náci haláltáborok nyomán nem szívesen nevezték koncentrációs táboroknak (Roosevelt egyébként így hívta), helyette az internáló-tábor vagy a háborús gyűjtőtábor megjelölést használták. Az  amerikai táborok valóban nem haláltáborok voltak, ez a képeken is jól látszik, azonban tagadhatatlan, hogy az amerikai katonaság faji-etnikai kritériumok által kiválasztott személyeket szögesdrót mögött, fegyverrel őrizve , állampolgári jogaiktól megfosztva tartott fogva.

Katolikus templom a tábor főutcáján
Louie Frizzell kórusvezető és az áhítattal figyelő japánok
Séta a tábor külső területein
Tojo Mijatake családja körében
Kémia óra a tábori iskolában
A Mijatake-család egyik szobájában
Táborgyűlés
A Nagucsi-család háza előtt
Az internálás végének örömteli napja
Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A kaliforniai Manzanar Relocation Center bejárataMacumoto egy csapat gyermeket szórakoztat a verandánBetegtalálkozó az ideiglenes kórház előttKatolikus templom a tábor főutcájánLouie Frizzell kórusvezető és az áhítattal figyelő japánokSéta a tábor külső területeinTojo Mijatake családja körébenKémia óra a tábori iskolábanA Mijatake-család egyik szobájábanTáborgyűlésA Nagucsi-család háza előttAz internálás végének örömteli napja
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!