2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Híres személyek bizarr szokásai

2020. május 8. 12:30 Múlt-kor

A francia, aki napi 50 kávét ivott

Balzac

Azt gondolja, koffein-túladagolásban szenved? Soknak tartja a napi 3-4 csésze kávét? Ez mind semmi Honore de Balzachoz képest, a Huhogók világhírű szerzője ugyanis - ha hihetünk a forrásoknak - írd és mondd napi 50 kávéval mérgezte magát. Ugyan a kávébab gazdag a különböző bioaktív összetevőkben, például klorogénsavban, s a napi három adag sötét pörkölésű kávé egyes kutatások szerint kifejezetten jótékony hatással van a DNS-ünkre, azonban az ennél nagyobb mennyiség az egészséges embereknek sem feltétlenül ajánlott.

Balzac munkatempója legendás volt: "Tizenhat, sőt huszonhárom órát dolgozott a napból, zárt zsalugáter és gyertyafény mellett (...) s hozzá, mint Voltaire, kannaszám hörpölte a kávét" - írta róla Egon Friedel. A francia regényíró rendszerint este 5-6 óra tájékán egy könnyű estebéddel nyitott, majd éjfélig szunyókált, s miután felkelt, órákon át dolgozott. Egyszer saját elmondása szerint 48 órán át írt, a két nap alatt pedig csupán egy 3 órás szünetet iktatott be - nem csoda, hogy döntötte magába a feketét. Balzac 51 éves korában, a rendkívül erőltetett életmód és munkatempó következtében hunyt el.

A tudós, aki nem csak kutatta, meg is ette az állatokat

Az angol természettudós, Charles Darwin szokatlan táplálkozási szokása egyetemi éveire nyúlik vissza, mikor a Cambridge-en Gourmet Club néven társaságot alapított azzal a céllal, hogy társaival a lehető legfurcsább állatokat megegyék. A klub heti "szeánszai" során a kíváncsi gourmand-ok asztalán volt minden: kipróbálták a sólymot és bölömbikát is, de a túlságosan rágósnak bizonyuló macskabagollyal már meggyűlt a bajuk.

Charles Darwin

Az evolúcióelmélet kidolgozója tehát nem csak vizsgálta, meg is ette az egzotikus állatokat. Mikor 1831. december 27-én a HMS Beagle vitorlát bontott, s megkezdődött Darwin világkörüli, öt éven át tartó, négy kontinenst érintő tudományos útja, a természettudós ismét régi szenvedélyének élhetett: minden állatot megevett, ami az útjába (asztalára) került. Darwin többek között tatut ("taste & look like duck", írta róla), struccot és pumát falatozott, de egy nem nevesített rágcsáló ízlett neki a leginkább, "a legjobb hús, amit valaha ettem".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár