2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hárman a házasságban: a brit királyi család rettegett anyósai

2021. február 14. 07:34 Szabó Orsolya Zsuzsanna

Amikor 2011-ben a Newsweek címlapot szentelt az ötvenévesre photoshoppolt walesi hercegnének, nem pusztán Diana középkorú arcának látványa váltott ki heves reakcióhullámot. A képen ugyanis mosolyogva sétált mellette az újdonsült menye, Katalin. A  digitális trükk nyomán sokan meghatottan nyilvánították ki, milyen jó érzés a két hercegnét „együtt látni” ebben a valóságon és időn túli helyzetben. Nem meglepő, hogy a világ fantáziáját magával ragadta ez a mesés képszerkesztés. A brit királyi udvar XX. századi történetében meglehetősen ritkán találkozhatunk ugyanis pozitív emlékeket ébresztő anyóskapcsolatokkal.

Brit királyi család

Három történet különösen éles kontúrokkal emelkedik ki a generációk közötti konfliktusok évtizedeiből: Mária királyné reakciója fia Wallis Simpsonnal kötött házasságára, II. Erzsébet édesanyjának és férjének viszálya, valamint a királynő és Diana kapcsolata jól példázza a királyi családon belüli feszültségeket.

Tradícióerőd és Újvilág

A XX. század első felének egyik legnagyobb királyi botránya valószínűleg nem kerülte el azt, aki a brit uralkodócsaládról készült bármilyen film vagy tévésorozat első húsz percét végignézte.

Pedig amikor VIII. Eduárd – vagy ahogy a királyi családban hívták, David – viszonyba kezdett a férjezett Wallis Simpsonnal, még senki sem hitte, hogy a playboy trónörökös komolyan számol amerikai szerelmével és a trónról is lemond miatta.

1936-ban azonban, abban az évben, amikor Eduárdot királlyá koronázták, és a viszony már két éve tartott, a párról fényképek jelentek meg egy amerikai magazinban. Ezt követően kezdték az udvarban határozott közbeavatkozásra biztatni az uralkodó édesanyját, Mária anyakirálynét.

Az ő tradícióközpontú világképébe azonban annyira nem fért bele a házasság lehetősége, hogy hónapokon át struccpolitikát folytatott. Már csak akkor próbálta politikai kapcsolatai révén megakadályozni Simpson (második) válását, amikor az év őszén Eduárd – akinek érzései ekkorra sokkal inkább a mánia, mintsem a romantika kategóriájába tartoztak – bejelentette Stanley Baldwin miniszterelnöknek, hogy elveszi szerelmét.

A király egy családi vacsora alkalmával anyját is megpróbálta rávenni, hogy legalább találkozzon Simpsonnal, de a fia leírása szerint a „hagyományok erődjéből a világra tekintő” Mária – Viktória királynő távoli unokatestvére – hallani sem akart a dologról.

De vajon hány évig nem beszélt Mária a brit trónról végül lemondott fiával? Erzsébet királynő anyja miért tekintette fő ellenségének Fülöpöt? Miért lett vége Diana és Károly házasságának? A válaszokat a Múlt-kor történelmi magazin 2020. téli számában keressék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár