2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készül Göring zsidómentő testvéréről

2015. április 16. 14:32 MTI

Hermann Göring hírhedt náci vezető testvére, Albert Göring életét, a második világháború idején végzett zsidómentő tevékenységét mutatja be a Der gute Göring (A jó Göring) című új filmjében a német televízió.

Az NDR és a Bayerischer Rundfunk bajor közszolgálati műsorszolgáltató társaság együttműködésében készülő film középpontjában a két testvér között feszülő ellentét áll, különböző életszakaszaikban mutatja be a fivérek viszonyát. A perspektíva nélküli repülőpilóta Hermannból pompakedvelő náci vezető, a nagy jövő előtt álló gépészmérnök Albertből pedig nincstelen válik. Később Hermann gyilkossá, Albert megmentővé lesz: saját költségén ellenálló csapatokat szervez és útleveleket hamisít zsidóknak, hogy megmentse őket a koncentrációs táborokba kerüléstől.

Utolsó alkalommal a szövetséges hatalmak fogságában találkoznak a fivérek. Ekkor mindketten vesztesek, hiszen Albertet csak évekkel később engedik szabadon, a nyomozók ugyanis nem hiszik el a megmentett zsidókról szóló történeteit. Az ifjabb Göring-testvér sohasem állt talpra, neve szégyent hozott rá. 1966-ban 71 éves korában nincstelenül halt meg Münchenben, anélkül, hogy önfeláldozó mentőakcióiról tudomást szerzett volna a világ.

A Kai Christiansen rendezte dokumentum-dráma szemtanúkkal és történészekkel készített interjúkat is feldolgoz. Megszólalnak olyan emberek hozzátartozói is, akiknek életét Albert Göring mentette meg. Hermann szerepében Francis Fulton-Smith látható, Albertet Barnaby Metschurat játssza.

William Hastings ausztrál kutató Thirty Four (Harmincnégy) című könyve nyomán 2011-ben már készült dokumentumfilm Albert Göringről. A Goering's Last Secret (Göring utolsó titka) című alkotást részben Magyarországon forgattak. A film elkészítése során előkerült dokumentumok és visszaemlékezések bizonyították, hogy Albert Göring a '30-as évektől 1944-ig gyakran megfordult Budapesten. Számos magyar üldözött köszönheti neki az életét - volt, akit papírokkal, másokat pénzzel segített.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár