2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ferenc pápa és a Vatikán

2018. december 31. 11:02

Ferenc pápa nem kisebb feladatot, semmint a római katolikus egyház megmentését vállalta magára. Vatikán problémái közül csak az egyik a médiabotrányok sora Olaszországban és az Egyesült Államokban. Ferenc pápa minden egyes lépése az átláthatóság és a makulátlanság visszaszerzésére irányul.

Bőven van feladata, hiszen az egyház számtalan problémával szembesült az elmúlt évek során, legyen szó maffiáról, pénzmosási kérdésekről, vagy akár pedofíliáról.

2002-ben robbant ki az a pedofil botrány, amely 10 éven keresztül bomlasztotta az amerikai katolikus egyházat. 2002 januárjában a sajtó széles körben tárta fel a szexuális bántalmazás papok által parókiákon vagy iskolákban gyermekeken elkövetett eseteit. A leleplezést irányító újságíró, Michael Rezendes elmondta, hogy az egyház intézményként pontosan ismerte a problémát, és mindent megtett, hogy eltitkolja. Csak saját magát akarta védeni, nem volt tekintettel az áldozatokra.

Ezek a leleplezések súlyosan megingatták a katolikus egyház erkölcsi tekintélyét. Az amerikai püspökök attól tartottak, hogy a pedofília bűne tömegeket fog eltántorítani. Azt viszont senki nem tudta, hogy milyen széles körű a probléma.

Végül az FBI-tól Katleen McChesney sikerrel derítette fel az ügyeket és kényszerítette az egyházat arra, hogy elismerje azt, amit nem akart meglátni. 1950-től napjainkig csaknem 16.000 fiú és lány vált a papok és a diakónusok szexuális áldozatává. Több papot visszavonulásra kényszerítettek, sokat börtönbe zártak. Az Egyesült Államok püspökei elfogadtak egy statútumot a gyermekek védelmében és számos szabályt hoztak a gyermekekkel foglalkozó személyek átvilágítására. Az egyház eddig több mint 3 milliárd dollár kártérítést fizetett ki.

Amerikában a katolikus papok által elkövetett szexuális bántalmazások bejelentéseinek száma évi tizenkettőre csökkent. A szörnyű évek után a katolikus egyház visszaszerezte tekintélyét, a katolikusok pedig visszanyerték hitüket az egyházukban. Az amerikai püspökök és kardinálisok azonban nem bocsátottak meg XVI. Benedeknek. Úgy gondolták: a pápa magukra hagyta őket a pedofil botrány viharában, és nem képes átláthatóságot, rendet teremteni a Vatikánban.

XVI. Benedek 2012-ben nem tudta áttörni a vatikáni Kúria és az amerikai egyház között húzódó falat. Addig elképzelhetetlen döntést hozott: lemondott. A hír 2013. január 11-én villámcsapásként érte a katolikus világot. Egészségi okokra hivatkozva elhagyta Szent Péter trónját. Csakhogy az őt emésztő kór nem fizikai, hanem politikai volt. Új pápát kellett választani.

2013. március 12-én a világ 115 kardinálisa ült a konklávé zárt ajtaja mögött. Az ő feladatuk volt megtalálni a gondviselés emberét, aki rendet teremt Isten házában. A 28 olasz bíboros számára ez nem volt kérdés, az új pápa közülük való lesz: Angelo Scola kardinális. Már készen állt az őt üdvözlő sajtóanyag is. Az olaszok azonban ellenállásba ütköztek.

A konklávé nagy ellenszenvet mutatott az úgy nevezett „olasz párttal” szemben, amelyet az amerikaiak csak „a méreg és a tőr klubjának” neveztek. A konklávé idején az olaszokat jelentős előítélet övezte. A konklávét az amerikai földrész 33 kardinálisa uralta. Álláspontjuk világos volt: szakítani kell a múlttal. Azt kell üzenni a világnak, hogy az egyház tanult a pedofil botrányból, képes rá, hogy meggyónja és megbánja a bűneit.

Az amerikai kardinálisok egyöntetűen kiálltak amellett, hogy magát a Kúriát is át kell formálni. A szervezetet felelőssé, átláthatóvá kell tenni, hogy az valóban a törvények szerint működjék. A változásra való igényt a konklávén belül egy 76 éves férfi jelenítette meg. Monsignor Bergoglio, Buenos Aires érseke. Bergoglio bíboros a beszédében olyan egyházi víziót jelenített meg, amely megszólította a konklávé tagjait. Világosan kimondta: át kell alakulnia a római Kúriának, és az egyház központjának. Ezen túl más változásokról is szólt. Ez zene lehetett a kardinálisok füleinek.

2013. március 13-án Bergoglio bíboros lett az új pápa. Az amerikai frakció gyors döntést kényszerített ki a konklávéból. Mindössze öt választási kör után 731 óta először nem európai pápát választottak. Bergoglio Dél-Amerikából, a katolikus világ új demográfiai központjából érkezett. A pápa a megválasztása után kilépett a Szent Péter katedrális erkélyére és így szólt az ott jelenlévőkhöz: „Jó estét!”. Ez nagyon fontos cselekedet volt. Ezzel nem kevesebbet tett, mint hogy kilépett az emberek közé. Mint az egyik ember a többiek közé, amint ő a püspökök között is csak az egyik kívánt lenni. Ez a gesztus közelebb hozta őt az emberekhez.

Az argentin Bergoglio jól ismerte a favelák nyomorúságát, a társadalmi elnyomás színtereit. Pápaként a szegények szentjének, Assisi Szent Ferencnek a nevét vette fel. Ferenc pápa azonnal kijelölte a maga útját: a harcot a szegénység, a közöny és az igazságtalanság ellen. Hamarosan a nagy Mammon, a pénzügyi világ profitéhsége és arroganciája ellen fordult…

A Ferenc pápa és a Vatikán január 6-án délben látható a Spektrum műsorán.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár