2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárul az SS egyetlen brit földön működtetett koncentrációs táborának története

2020. április 3. 10:54 Múlt-kor

Sylt emlékezete

Továbbra is viták tárgyát képezi, pontosan hogyan is lenne helyénvaló ábrázolni a Lager Sylt és Alderney német megszállásának örökségét.

A tábor kevés tisztán látható maradványának egyike a főbejárat, jelenleg azonban csupán egy kis emléktábla van itt elhelyezve, és ez is csupán 2008-ban, a volt rabok kérésére került ide.

A régészeti feltárástól az alderney-i hatóságok mereven elzárkóznak, ami miatt különösen fontos Sturdy Coll és csapatának munkája.

„Nem mi vagyunk az elsők, akik felfedezték e tábor létezésének tényét – de a számos tanúvallomás és a korábbi igyekezet ellenére a hely története jobbára ismeretlen volt – mondta a professzor. „A munkát azért végeztük, hogy az itt szenvedett emberek története szélesebb körben ismert legyen.”

„Véleményem szerint a tanulmány a segítségére lesz Alderney szigetének abban, hogy lássa a Lager Sylt által a tájon hagyott nyomok mélységét, ezáltal abban is, hogy újra gondolkodjon arról, hogyan lehetne a tábort felhasználni a sziget örökségvédelmi stratégiájában a jövőben” – mondta Gillain Carr, a Cambridge-i Egyetem régésze.

Carr szintén foglalkozik a Csatorna-szigetek megszállásának történetével, azonban nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

2017-ben a helyi kormányzat természetvédelmi területté nyilvánította a Lager Sylt területét, hogy megakadályozza az olyan fejlesztéseket, amelyek rombolhatnák a történelmi jelentőségű helyszínt.

Graham McKinley, a helyi törvényhozás tagja elmondta, szeretné, ha a Lager Syltet könnyebben megközelíthetővé tennék a látogatók számára.

McKinley azon dolgozik, hogy újjáalakuljon az örökségvédelmi bizottság, amely megvizsgálná, hogyan lehetne a helyszínt tanulmányozni, megóvni és igazi emlékhellyé alakítani.

„Még mindig van egy kis csoportja az embereknek, akik egyszeren maguk mögött akarják hagyni a múltat, és nem foglalkozni vele” – mondta McKinley. „Úgy gondolom, jóval többet kellene tennünk azért, hogy megmutassuk a világnak, mi is történt itt valójában.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Lager Sylt bejárata napjainkban (kép forrása: Flickr)Kép forrása: blogs.staffs.ac.ukA kapun lévő emléktábla (kép forrása: Flickr)A táborról 1945-ben, a sziget felszabadulása után készült fotó (kép forrása: livescience.com / Antiquity Publications Ltd / Trustees of the Royal Air Force Museum)A táborról 2017-ben összeállított kép (kép forrása: nationalgeographic.com / Centre of Archaeology, Staffordshire University / Antiquity Publications Ltd.)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár