Kalandos középkor

Fantasztikus 1. világháborús időkapszulát találtak egy iskolában

2015. február 2. 08:43

Makulátlan egyenruhát, lövészárok-térképet, korabeli újságokat és számos személyes holmit tartalmazott az az első világháborús időkapszula, amelyet egy angliai kisváros iskolájának raktárában fedeztek fel nemrégiben. 

Első világháború

Világháború

A 75 centiméter hosszú fémládát a Hertfordshire megyei Letchworth városában, a Highfield School raktárában találták meg. Miután kinyitották, rögvest kiderült, hogy egy első világháborús időkapszula került elő: katonai egyenruha, lövészárok-térkép, korabeli újságok, illetve egyéb személyes holmik - cigaretta, kalap, cigarettatárca, fényképek és egy ágytál - voltak benne.

Világháború

Az összes tárgy az első világháborúban a Királyi Mérnöki Alakulatban jelző tisztként szolgáló Howard Hands hadnagyé volt. Bár Hands a 33 ezer lakosú délkelet-angliai városból származott, egyelőre rejtély, hogy miként került az iskola raktárába a láda. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a veterán egyik leszármazottja - talán unokája - adományozta az intézménynek bő harminc évvel ezelőtt a különös első világháborús relikviát. 

Világháború

Hands szinte az összes nagyobb első világháborús hadszíntéren felbukkant: volt Egyiptomban, szolgált a nyugati fronton, megjárta Palesztinát és Irakot. A tiszt minden olyan országból, ahol szolgálatot teljesített, begyűjtött egy-egy újságot, így kerülhetett elő a ládából a ma már ritkaságszámba menő egykori szatirikus kiadvány, a Balkan News egyik száma.

Világháború

Miután Hands leszerelt, repülőgépek tervezésével foglalkozott, majd megalapította a Hands-England nevű olajtársaságot. Howard Handst az ötvenes években, 69 éves korában érte utol a halál zimbabwei nyaralásán.

Világháború

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!