Forró magyar őszök

Elveszettnek hitt festményt fedeztek fel egy kiállításon

2019. február 1. 12:48 MTI

Egy nácik által elkobzott festményt követelnek vissza egy zsidó származású francia gyűjtő örökösei: az alkotás egy texasi múzeum gyűjteményébe tartozik, de jelenleg egy potsdami múzeum kiállításán szerepel.

festmény
Kép forrása: origo.hu

Egy houstoni múzeum adta kölcsön a festményt egy potsdaminak, és így került az állítólagos örökösök látóterébe. Jó ideje elveszettnek hitték a festményt, amelyet elmondásuk szerint a nácik koboztak el felmenőjüktől, egy zsidó származású francia műgyűjtőtől. A szóban forgó alkotás Henri-Edmond Cross (1845-1910) francia festőművész Regatta in Venice című festménye, amely jelenleg a potsdami Barberini Múzeum retrospektív kiállításán szerepel. Az 1903-1904-ben született olajfestményt a houstoni Szépművészeti Múzeum adta kölcsön a németországi intézménynek.

Az apró, pontszerű ecsetvonásokból felépülő festményen számos gondola látható, a háttérben Velence városával. A család ügyvédje, Christoph Partsch szerint a festmény eredetileg a zsidó származású francia gyűjtő, Gaston Levy tulajdona volt, de az alkotást 1940-ben elkobozták a nácik. „Az ügyfeleim csupán most értesültek ennek a rég elveszett festménynek a felbukkanásáról és követelik annak visszaszolgáltatását” – mondta az ügyvéd. Annyit lehet tudni a családról, hogy Európában élnek. A potsdami tartományi bíróság a jövő hétig adott határidőt a Barberini Múzeumnak, hogy reagáljon a család követelésére.

A potsdami intézmény együttműködik a houstoni múzeummal az ügyben, és azon vannak, hogy minél előbb tisztázzák a jogos tulajdonos kilétét. A Barberini Múzeum szerint a második világháborút követően a festmény az Egyesült Államokban bukkant fel, ahol 1958-ban a houstoni múzeumnak adományozták. A származás kérdése különösen fontos Cross esetében, tekintve, hogy olyan művészről van szó, akinek a munkássága a feledés homályába merült Németországban, mivel a nácik a német gyűjteményekben is fosztogattak.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!