2020. tavasz: Halálos tudomány

Elmarad idén a nyári napforduló megünneplése a Stonehenge-nél

2020. május 13. 11:56 MTI

Csak online lehet idén követni a nyári napfordulót a Stonehenge-nél, elmarad a tradicionális ünnepség a koronavírus-járvány miatt.

Stonehenge
Kép forrása: Flickr

Az év legrövidebb éjszakáját követő hajnalon csak online lehet figyelemmel követni a napfelkeltét – mondta Nichola Tasker, a Stonehenge igazgatója.

Az English Heritage nevű szervezet közlése szerint az eseményt a résztvevők, az önkéntesek és munkatársak biztonsága és jólléte miatt törlik.

A napfelkeltét a történelmi műemlékek, helyszínek és építmények kezelésével foglalkozó szervezet közösségi oldalán lehet élőben figyelemmel követni.

„Reméljük, hogy online közvetítésünk lehetőséget biztosít a közel és távol lévő embereknek, hogy kapcsolatba kerülhessenek ezzel a spirituális helyszínnel az évnek ezen különleges időpontjában és nagyon várjuk őket vissza jövőre” –  idézi Taskert a BBC.com. Az igazgató kifejezetten kérte az embereket, hogy ne utazzanak idén a Stonehenge-hez.

Normális esetben több mint egymillióan látogatnak el évente az újkőkorszaki kőkolosszusokhoz a nyári napfordulón – június 21-én vagy az akörüli napokon -, hagyományosan mintegy tízezren gyűlnek össze a Wiltshire megyében lévő kultikus emlékműnél.

A tudomány jelenlegi állása szerint még mindig nem tudni pontosan, mi volt a mintegy 25 tonnát nyomó több ezer éves kövek eredeti feladata. Egyes elméletek szerint csillagvizsgáló vagy szent zarándokhely lehetett.

A nyári napéjegyenlőség idején a Nap a Sarokkő (Heel Stone), a kör bejáratát jelentő kő mögül kel fel, a napsugarakat pedig éppen a kőegyüttes középpontja felé irányítja.

Az UNESCO világörökségek listáján is szereplő kőegyüttes körüli terület március óta le van zárva a látogatók elől.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!