2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a gyilkosságért börtönben ülő egykori zenei producerlegenda, Phil Spector

2021. január 19. 11:37 MTI

81 éves korában meghalt a börtönben a korábban gyilkosságért elítélt amerikai popzenei producer, Phil Spector.

A híres zenei producer börtönbüntetését töltötte, miután 2009-ben elítélték Lana Clarkson hollywoodi színésznő 6 évvel korábbi meggyilkolásáért. Egy kórházban halt meg szombat este - írja a BBC.

Spector a hatvanas évek popzenéjének forradalmasításával vívta ki hírnevét az általa bevezetett, Wall of Sound produkciós technika révén. Nem előadóként ő került elsőként a rock and roll halhatatlanjai közé.

A producer olyan zenekarokkal dolgozott együtt korábban, mint a Beatles, a Righteous Brothers vagy Ike és Tina Turner.

A hatvanas évek elején több tucat sláger létrehozásában vett részt, és ő állt olyan világsikerek mögött, mint a Beatles Let It Be című albuma. Módszerei többek között a Beach Boysra vagy Bruce Springsteenre is hatással volt.

Életét alkohol- és drogfüggősége pecsételte meg, a '80 és '90-es években vissza is vonult a zenei életből.

2003 februárjában találták holtan a producer kaliforniai házában Lana Clarkson színésznőt, akinek a fejét érte egy halálos lövés. A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból ismert, nem túl sikeres nő öngyilkos lett vagy a producer húzta meg a ravaszt.

A védelem szakértői több bizonyítékot - köztük törvényszéki orvosszakértői véleményt - terjesztettek elő, amely az öngyilkosság tényét támasztotta alá. A vád azonban számos terhelő tanút állított, akik azt vallották, hogy Spector ittas állapotban korábban is fenyegetően lépett fel partnereivel szemben, többször előfordult, hogy pisztolyt szegezett rájuk.

Spector ellen 2007-ben indult per az ügyben, de akkor az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra, ezért érvénytelenítették a tárgyalást. Végül a gyilkossági ügy 2009-es tárgyalásakor az esküdtszék úgy foglalt állást, hogy a színésznőt a producer ölte meg erős felindulásból.

Phil Spectort végül 19 évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre ítélték szándékos emberölésért. A kaliforniai büntetés-végrehajtás azt közölte, Phil Spector természetes halált halt, ezt majd csak a boncolás után erősíthetik meg. Brit bulvárlapok értesülése szerint Spector négy hete koronavírusos volt, és cellájából egy kórházba vitték át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár