2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhalasztották Biszku büntetőperét

2015. január 16. 10:48 MTI

Elhalasztotta a Biszku Béla elleni másodfokú büntetőpert az eljáró bírói tanács a védelem elfogultsági kifogása miatt a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken. A védőügyvéd többek között azt kifogásolta, hogy a magyar igazságszolgáltatás pártatlansága kétségbe vonható, továbbá, hogy Biszku ügyében személyre szóló jogalkotás történt, politikai hecckampány folyt és hadbírók járnak el.

A 94 éves Biszku Béla a vád szerint az pártállami diktatúra egyik vezetőjeként az 1956-os forradalom leverése után részt vett a kegyetlen leszámolásokat végrehajtó karhatalom megszervezésében és irányításában. A karhatalom halálos áldozatokat követelő sortüzeket adott le például 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál két nappal később pedig Salgótarjánban, ahol a karhatalmisták és szovjet katonai erők sortüzeinek negyvenhat halálos áldozata volt, köztük nők és gyerekek.

Az ügyészség a büntetőperben életfogytiglant kért Biszkura, ügyvédje viszont felmentést. Az elsőfokú bíróság tavaly májusban 1956-os forradalmat követő megtorlásokkal kapcsolatos háborús bűntett és más cselekmények miatt nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát. A büntetőper fellebbezések folytán került másodfokon a táblára, ahol pénteken a védő elfogultsági kifogást terjesztett elő. Ennek indokai között szerepelt, hogy a hazai igazságszolgáltatás rendszerében nincs esély a tisztességes elbírálásra, a magyar igazságszolgáltatás pártatlansága kétségbe vonható, Biszku ügyében személyre szóló jogalkotás történt még az alaptörvény szintjén is, amikor a háborús bűntettek elévülhetetlenségét szabályozták, a végrehajtó hatalom is jelezte igényét a vádlott elítélésre, politikai hecckampány folyt és az ügyben hadbírók járnak el.

A védő megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy személy szerint nem kérdőjelezi meg az eljáró bírói tanács tagjainak szakmai tisztességét. Az ügyvéd jelezte: számít rá, hogy beadványát elutasítják, ám annak célja elsősorban egy majdani strasbourgi bírósági eljárás előkészítése, a lehetséges hazai jogorvoslatok kimerítése. A másodfokú tanács ezután elhalasztotta a tárgyalást, a védő elfogultsági kifogásáról a tábla egy másik tanácsa dönt majd.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a hallgatóság soraiból figyelte a tárgyalást, majd a bíróság épületében újságíróknak azt hangoztatta: sajnálják, hogy ebben az ügyben tovább folyik az időhúzás, amit még az ügyészség kezdett el, mikor hosszasan nyomozott egy viszonylag egyszerű ügyben. Így továbbra sem fog egyetlen napot sem börtönben tölteni "ez a tömeggyilkos" - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus rögtönzött sajtótájékoztatóján arról is szónokolt, hogy a kormánypártok és a baloldali ellenzék közösen szavazta le a pártállami luxusnyugdíjak elleni kezdeményezéseiket, így Biszku továbbra is élvezheti több százezer forintos nyugdíját. Novák Előd szóvá tette még, hogy a Nyers Rezső, az MSZMP utolsó és az MSZP első elnöke ellen tavaly ősszel tett feljelentését is elutasították, holott szerinte a veterán baloldali politikus részt vett az 1956 utáni megtorlásokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár