2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Egy spanyolországi múzeumból kerülnek vissza a nácik által ellopott festmények Lengyelországba

2020. december 15. 12:50 MTI

A második világháborúban a nácik által ellopott, két 15. századi festményt ad vissza Lengyelországnak a galíciai Pontevedrai Múzeum.

diptichon
Kép forrása: Wikimedia Commons

Két olyan 500 éves festmény kerül vissza Lengyelországba, amiket a nácik loptak el a második világháborúban. A festményeket a galíciai Pontevedrai Múzeum adja vissza Lengyelországnak, és a lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium dokumentumai szerint a festmények egykor a Czartoryski-gyűjtemény részét képezték a nyugatközép-lengyelországi Goluchówban.

A két alkotás, a Dolorosa (Fájdalmas Szűzanya) és az Ecce Homo (Íme az ember) című alkotások eredetileg Dirk Bouts (1410 vagy 1420 — 1475) flamand festő diptichonját alkotta.

Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család gyűjteményének örököse és felesége megpróbálta elrejteni a műveket egy múzeum alagsorában.

Az országból való menekülés közben azonban letartóztatták őket és a nácik felfedezték az elrejtett műveket is, amelyek közül a legértékesebbeket elvitték.

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból és 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, ahol a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez vásárolta meg őket a magángyűjteménye számára.

1994-ben aztán a múzeum megvette a képeket. Az intézményt idén márciusban értesítette a lengyel kulturális minisztérium arról, hogy a festményeket a nácik lopták el Lengyelországból.

„Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a szóban forgó festmények” – mondta Juan Manuel Rey, a galíciai múzeum igazgatója. Azt is elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy hozzájárulhat egy „történelmi jóvátételhez”, és azt állítja, hogy a spanyolországi intézménynek nem volt tudomása a képek eredetéről.

A múzeum bejelentette, hogy mielőtt a két alkotás visszatérne Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amelynek témája a háborúkban elkobzott műalkotások lesznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár