2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Egy lengyel ezredes segített megakadályozni a 3. világháború kirobbanását

2015. április 23. 19:01 MTI

Az amerikai hírszerzésnek a hidegháború idején értékes információkat átadó Ryszard Jerzy Kuklinski ezredes - akit a NATO első lengyel tisztjeként is emlegetnek – életéről nyílt csütörtökön kiállítás Szegeden, a Megyeházán.

Filip Frackowiak, a Ryszard Kuklinski Múzeum igazgatója a tárlat megnyitóját megelőző előadásán kifejtette, az 1930-ban született lengyel hazafi fontos szerepet játszott abban, hogy az 1970-es években sikerült elkerülni a harmadik világháborút, amelyet atomfegyverekkel vívtak volna.

Ryszard Kuklinski 1947-ben kezdte meg katonai pályafutását, kivételes tehetségének és szaktudásának köszönhetően gyorsan haladt előre a ranglétrán, 1963-tól már a lengyel néphadsereg felső vezetésében dolgozott, katonai tervezéssel foglalkozott. Beosztása révén megtudta, hogy hazája területén titokban atomfegyvereket tárolnak a szovjetek - mondta a történész.

Az 1970-es évek elején maga vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal. Elhatározásában közrejátszott, hogy a prágai tavasz után a Varsói Szerződés erői lerohanták Csehszlovákiát, és az, hogy 1970-ben a lengyel tengermelléken a tiltakozó munkások ellen bevettették a hadsereget – tudatta a szakember.

Az ezredes a honvédelmi miniszter, majd az országot irányító Wojciech Jaruzelski tábornok jobbkeze volt, a Varsó Szerződés ülésein pedig a lengyel delegáció titkáraként dolgozott. Így kezébe jutott a Nyugat-Európa megtámadásáról készített terv is. Ez alapján a lengyel és kelet-német egységek Dániát, Németország, Belgium és Hollandia egy részét foglalták volna el egy atomtámadás után – közölte az igazgató.

Tíz év alatt Ryszard Kuklinski életét is kockáztatva több mint negyvenezer oldalnyi anyagot adott át az amerikaiaknak. Tájékoztatta a CIA-t a fegyverkezésről, a hadieszközök, köztük a tankok műszaki leírásáról, és felfedte, háború estén hol helyezkednének el a szovjet katonai irányítópontok – mondta Filip Frackowiak.

Lelepleződéséhez az vezetett, hogy tájékoztatta az amerikai hírszerzést a lengyelországi hadiállapot bevezetésének előkészületeiről. Az amerikaiak családjával együtt kimenekítették Lengyelországból, ahol 1984-ben távollétében halálra ítélték. Rehabilitációjára 1997-ben került sor, és csak egy évvel később látogathatott haza Lengyelországban.

A Megyeháza aulájában rendezett lengyel, angol és magyar nyelvű kiállítás fotók és dokumentumok segítségével mutatja be Ryszard Kuklinski életútját és tevékenységét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár