2020. tavasz: Halálos tudomány

Egy középkori afrikai pénzérme írhatja át Ausztrália történelmét

2019. május 14. 17:57 Múlt-kor

Meglepő hasonlóság

Sajnos ez alkalommal Feeney-nek van igaza: miután az erősen korrodálódott érmét óvatosan egy párnára helyezték, és megvizsgálták a CT-készülékkel, csupán egy fekete plecsni jelent meg a képernyőn. Két halvány karikaszerű alakzat látható az egyik szélén, de ezek lehetnek sérülések is, nem pedig eredeti jelölések. Mindazonáltal egy valódi kilwai érmével összehasonlítva (amelyet Owen néhány éve egy internetes árverésen vásárolt), a hasonlóság szembeötlő. A két érme még ugyanolyan korróziós nyomokat is mutat a szélén.

A következő lépés az érme ásványi összetételének vizsgálata, és ennek összevetése a bizonyítottan kilwai érmékével. Owen szerint ennek előkészítése beletelhet néhány hónapba. Az érme azonosításának kudarca nem szegi a tudósok kedvét – Hermes és Owen elindulnak aznapi következő küldetésükre, a hat kilométerre lévő Buffalo Creekbe, ahol a csónakkikötőben várja őket Dion és Jess McLean, két fémdetektorozó, akik februárban itt, apály idején ástak elő egy érmét.

„20 év fémdetektorozás alatt talán ez a legnagyobb dolog, amit találtam” – mondja Dion. „Részben a lehetséges történelmi értéke, részben a titokzatossága miatt.” Owenhez vitte az érmét, aki nem tudott rá biztosat mondani. Az apró vörösréz érmén mintha arab felirat lenne, és arannyal lett futtatva vagy bevonva, továbbá egyik szélén ki lett lyukasztva. A történész szerint vagy egy körülbelül 500 éves iráni érme, vagy – a lyuk miatt – egy dísz, amely egy hastáncos övéről esett le. „Ugyan nem tudom, ki hastáncolhat Buffalo Creekben, de tetszik nekem ez az elmélet” – mondja.

A lyukas érme következő állomása a numizmata, Peter Lane irodája, addig azonban Hermes és Owens saját fémdetektoraikkal csatlakoznak McLeanékhez a parton. A csoport kevesebb mint fél óra alatt talál egy régi katonai erődítményből származó fémdarabot, három második világháborús lőszert, egy kanalat, valamint három dollár 45 cent mai ausztrál aprópénzt. Hermes szerint a világháború, valamint az 1974-es Tracy ciklon által okozott felfordulás a nagy árapály-ingadozással együtt azt eredményezi, hogy rendkívül sokféle tárgy sodródik partra Észak-Ausztráliában. Ezek közül nem mind jelentéktelen történelmileg, azonban legtöbbjük felett könnyű elsiklani, illetve könnyű tévesen azonosítani őket. Abban továbbra is reménykednek, hogy az Elcho-szigetről származó érme valóban kilwai, és megváltoztatja a kontinens történelmét.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Az Isenberg által talált érmék (kép forrása: Australian Geographic)A Kilwai Szultanátus központjának romjai napjainkban (kép forrása: CNN)Egy prau ábrázolása a 19. századból (kép forrása: ABC)Az érme a CT-sugár alatt (kép forrása: The Guardian)Mike Hermes és Dion McLean kutatnak a tengerparton (kép forrása: The Guardian)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!