2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy kőbányában találtak rá a páratlan hajóroncsra

2023. január 9. 11:20 Múlt-kor

2022 áprilisában egy építőipari vállalat munkásai zúzottkő kitermelése közben egy hajó maradványaira bukkantak egy Kent megyei kőfejtőben. Mivel a hajó mintegy 300 méternyire feküdt a tengerparttól, a megrökönyödött dolgozók régészeti szakértők bevonása mellett döntöttek.

Hajó a kőfejtőben
A kőfejtőben talált hajóroncs helyszíni vizsgálata (Facebook / Wessex Archaeology)

Nagyon kevés angol építésű hajó maradt fenn a 16. századból, így ez a felfedezés ritkaságszámba megy.

Ez a kor a hajózás és a tengeri kereskedelem fejlődésének egy különösen érdekes időszaka volt, amikor a La Manche csatorna Európa nyugati partjainak egyik legfontosabb útvonalaként szolgált.

A szakértők a hajó több mint 100 bordáját gyűjtötték be. A faanyag korát és eredetét meghatározó dendrokronológiai elemzés 1558 és 1580 közé tette a hajó építését, és megerősítette, hogy angol tölgyfából készült.

Ezek szerint a hajó az észak-európai hajóépítés egy átmeneti időszakából származik, amikor a korábbi, a viking hajókon is megfigyelhető klinker (egymást részben átfedő) palánkozatú szerkezetek helyét a karvelpalánkok vették át.

Ez utóbbinál a belső szerkezet (a gerinc és a bordák) készültek el először, és erre kerültek rá átfedés nélkül a palánkok.

Ezt a technológiát használták VIII. Henrik híres hajóján, a Mary Rose-on, amely 1509–11 között épült, és azokon a hajókon is, amelyek az Újvilág atlanti-óceáni partvidékét fedezték fel.

Andrea Hamel, a feltáráson dolgozó egyik régész elmondta: „Egy késő 16. századi hajó felfedezése a kőfejtő üledékében váratlan, de mindenképp örömteli újság volt. Sokat megtudhatunk belőle arról az időszakról, amely oly sok változást hozott a hajóépítésben és a tengeri utazásban, de amelyről oly kevés fennmaradt bizonyítékunk van.”

Bár a hajó a tengertől 300 méterre, egy kőfejtőből került elő, a szakértők szerint ez egykor tengerpart volt, és a hajó vagy zátonyra futott a part mentén, vagy hasznos élettartama végén hagyták ott hátra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár