2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes királyhaláltól Edison „kamerájáig” – hat különös történelmi esemény augusztus hónapból

2020. augusztus 3. 12:57 Múlt-kor

Az oxigén felfedezése, a Mona Lisa legendás eltulajdonítása, egy angol király rejtélyes halála – csak néhány példa azokra a különös eseményekre, amelyek ugyanabban a hónapban történtek. Alább olvasható hat különös esemény a történelemből, amely augusztusban történt.

II. Vilmos angol király rejtélyes halála – 1100. augusztus 2.

A Hampshire-ben található New Forest nevű királyi erdőben vadászó II. (Rufus) Vilmost egy nyílvessző találta el, amelyet egy Walter Tirel nevű nemes lőtt ki.

Az incidenst ekkor balesetként könyvelték el, azonban könnyen elképzelhető, hogy valójában sikeres merényletről van szó.

A korabeli krónikaíró Orderic Vitalis szerint mielőtt a király és társai elindultak volna a vadászatra, a király kézhez kapott egy levelet Gloucester apátjától, amely arra figyelmeztette, hogy az apát egy álomban a király halálát látta. A király figyelmen kívül hagyta a levelet, és megkezdte a vadászatot.

A vadászat során Vilmos és Tirel elkülönültek a társaságtól, és egy szarvasbika nyomára akadtak, amelyet a király megsebesített. Tirel ezután megpróbálta elejteni a szarvast, de nyila a király mellkasába fúródott, aki a helyszínen meghalt.

Tirel, látva, hogy a király élete menthetetlen, azonnal lóra ült, és elmenekült, végül eljutva Franciaországba, ahol szintén voltak birtokai.

Miután értesült Vilmos haláláról, öccse, Henrik azonnal Winchesterbe utazott, és királlyá kiáltatta ki magát. Lehetséges, hogy Henrik előre eltervezte Vilmos halálát, erről azonban vita van a kutatók között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár