2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy bőrdarabba csomagolva találtak rá a clunyi apátság eddigi leggazdagabb éremleletére

2017. november 16. 11:20 MTI

A 12. századból való arany- és ezüstkincseket fedeztek fel a régészek az északkelet-franciaországi clunyi apátságnál folytatott ásatási munkálatok során. A felszínre került posztódarab több mint 2200 ezüst pénzérmét rejtett, amelyek többségét az apátság bocsátotta forgalomba.

Az értékes leletre még szeptemberben bukkantak a régészek, ám csak most, két hónappal később hozták nyilvánosságra, hogy több mint 2200 ezüst pénzérmét, 21 aranydénárt, egy arany pecsétgyűrűt, egy összehajtogatott aranylemezt és egy apró arany tárgyat találtak - olvasható a CNRS francia kutatóközpont honlapján.

A Lyoni Egyetem szakemberei a clunyi apátság eredeti épületegyüttesének, elsősorban a hajdani betegszobának a nyomai után kutattak, amikor a felső talajréteg eltávolításakor egyszer csak észrevettek egy pénzérmét. Azonnal leállították az ásógépet és kézzel folytatták az ásást, hogy még az éj leszállta előtt dokumentálni tudják a leletet.

A felszínre került posztódarab több mint 2200 ezüst pénzérmét rejtett, amelyek többségét az apátság bocsátotta forgalomba a 12. század első felében. Egészen mostanáig a legnagyobb ilyen típusú felfedezések is csak mindössze néhány tucatnyi ilyen érmét rejtettek.

A kincs legértékesebb darabjai egy bőrdarabba voltak becsomagolva. Ezek közé tartozik az a 21 aranydénár, amelyet 1121 és 1131 között vertek Spanyolországnak és Marokkónak a berber eredetű középkori muszlim uralkodódinasztia, az Almorávidák uralta területein.

Az arany pecsétgyűrűt feltehetőleg a 12. században készítették, de a benne lévő apró portré a Római Birodalom idejéből származik. Az összehajtogatott aranylapocska 24 grammot nyom, az apró aranytárgy pedig leginkább egy gombra emlékezteti a szakembereket.

Több évszázad elteltével nehéz megmondani, hogy a maga idejében mennyit érhetett ez a kincs. A szakemberek szerint 3-8 ló megvásárlására lehetett volna elég, ami manapság nagyjából ugyanennyi autónak felel meg. A régészek szerint talán a rend egyik tagja - például a kolostor élelmiszerre szánt pénzéért felelős szerzetes - áshatta el a kincset megtakarításként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár