2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Eddig ismeretlen Michelangelo-rajz került elő

2017. április 24. 09:36 MTI

Első ízben tekintheti meg a nagyközönség Rómában Michelangelo (1475-1564) egy eddig ismeretlen rajzát, az Izsák feláldozását, amelyre restaurálás közben bukkantak nemrégiben. A kiállításon látható egy Kleopátra rajz is, amely hasonló körülmények között került elő harminc évvel korábban.

Michelangelo-rajz

"A rajz felfedezése valóban szép történet" - mondta a Capitoliumi Múzeumban tartott megnyitón Dario Franceschini kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter. A firenzei mester műve az 1530 táján fekete ceruzával készített Izsák feláldozása című rajzának a vázlata az ugyanezt a bibliai jelenetet ábrázoló rajz hátlapján. 2016 elején fedezték fel, az elülső oldal restaurálásakor.

"A 19. század vége és a 20. század eleje között a régi papírokat úgy védték, hogy kis kartonlapot ragasztottak a hátuljára" - magyarázta Pina Ragionieri, a firenzei Buonarotti alapítvány igazgatója, Michelangelo-szakértő. "Ma már tudjuk, hogy ez a technika veszélyes a mű megőrzése szempontjából" - tette hozzá. A kartonlap eltávolításakor jelent meg a második rajz.

Magazin

Hasonló körülmények közepette fedeztek fel 1988-ban egy Kleopátrát ábrázoló rajz hátoldalán - amelyet Michelangelo szeretője, Tommaso dei Cavalieri számára készített - egy másik Kleopátrát. A második Kleopátra hasonlít az első oldalon található, feltűzött fürtökkel és természetesen kígyóval ábrázolt egyiptomi királynőhöz, a hátlapon jóval kidolgozatlanabb vázlat látható.

1562-ben Tommaso dei Cavalieri kénytelen volt elajándékozni a rajzot I. Cosimo de' Medicinek, Firenze hercegének. Ajándékát egy levél kíséretében küldte el, amelyben azt írta, hogy Kleopátra elvesztése úgy fájt neki, mintha saját gyermekét veszítette volna el. Az 1564-ben Rómában elhunyt Michelangelo olyan remekműveket hagyott az Örök Városra, mint a híres Sixtus-kápolna és a Capitolium tér. A kiállítás május 7-ig tart nyitva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár