2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diana hercegnő egyik ősének sírját fedezték fel Írországban

2015. szeptember 29. 11:47

Egy nyugat-írországi jelöletlen sírt azonosították a régészek Edmond Roche, Fermoy első bárója (1815 – 1874) végső nyughelyeként, aki az 1997-ben elhunyt Diana walesi hercegné üknagyapja volt.

A nyugat-írországi Cork megyei Whitegate Corkbeg temetőjét az egész országra kiterjedő temetőfelújítási program részeként helyi önkéntesek lepték el, akik kitakarítottak, továbbá már-már elfeledett és ledőlt sírköveket, valamint mauzóleumokat vettek leltárba, majd a dokumentumok alapján azonosították az eltemetteket.

A The Irish Examiner beszámolója szerint Eddie Tucker, Jimmy O’Leary és Michael Kekefick fedezte fel az említett sírkövet, amelyet már részben benőtt egy fa gyökere. „Az önkénteseink véletlenül, az adott temetőrész, valamint a mauzóleum tisztítása és takarítása közben bukkantak rá a sírkőre” – magyarázta Grace Fox, a helyi munkálatok egyik vezetője.

A többi sírkő segítségével kiderítették, hogy a mauzóleum a Roche-család számos tagjának maradványait őrzi, és megerősítették a feltételezést, hogy maga Edmond Roche, Whitegate 59 éves korában elhunyt „helyi legendája” is ott nyugszik. Fermoy első bárója képviselte 1837 és 1855 között County megyét a brit parlament Képviselőházában (House of Commons), 1856 és 1874 között pedig ő volt a megye Lord Lieutenantja, vagyis a királynő személyes képviselője (a tisztség a régi magyar főispánhoz hasonlított). Felesége Elizabeth Caroline Boothbym volt, unokája pedig Edmund Maurice Burke Roche, Fermoy negyedik bárója (az ő sírja nem a Crokberg temetőben található), aki Diana hercegnő anyai nagyapja volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Edmund Maurice Burke Roche, Fermoy negyedik bárója, Diana nagyapja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár